Pompierii militari de la Suceava au fost alertați, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu privire la un incendiu izbucnit la o casă din satul Mitocaș, comuna Mitocu Dragomirnei. Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 3.00 din noapte.
Un vecin a sesizat incendiu la acoperișul casei unui bărbat care locuiește singur și a sunat la 112.
Pompierii militari ai Detașamentului Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Mitocu Dragomirnei, au intervenit la fața locului cu trei autospeciale de stingere.
Pompierii au găsit un incendiul care se manifesta în interiorul casei de locuit, în dormitor, dar și la acoperișul construcției.
Focul a fost lichidat în totalitate la ora 5.40.
Conform primelor evaluări, au ars acoperișul casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați, și bunuri din interiorul locuinței, obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrice și altele. Locuință în mare parte distrusă așadar.
Din cercetări a rezultat că incendiul a izbucnit prin efectul termic al curentului electric, generat de o aerotermă lăsată sub tensiune și nesupravegheată.
Având în vedere răcirea vremii, pompierii militari trag un semnal de alarmă privind riscul mai mare de incendii la locuințe, fiind foarte important ca mijloacele de încălzire să fie întreținute și supravegheate.
Măsuri de precauție la exploatarea instalațiilor electrice:
• Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;
• Nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;
• Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
• Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar cu personal autorizat;
• Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
• Se interzice introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize şi folosirea în tablourile electrice a siguranţelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liţă sau sârmă.