luni, 27 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 279 (8503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Monument istoric

Biserica „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, construită la Rădășeni în urmă cu 412 ani, și-a sărbătorit hramul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, monument istoric din satul Rădășeni, una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova și chiar din țară, construită în urmă cu 412 ani, s-a dovedit neîncăpătoarepentru cei care au ținut să fie prezenți sâmbătă, 25 noiembrie, la ziua de hram.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, printre cares-au număratpărintele protoiereu Adrian Dulgheriu, arhimandritul Gabriel Gaman, starețul Mănăstirii Râșca, arhimandrit Ștefan Gușă, starețul Mănăstirii Vadul Negrilesei, preotul consilier, arhidiacon Vasile Demciuc, preoți ai parohiilor din Fălticeni, Baia, Mălini, Râșca, Rădășeni,Dolhasca, Ciumârna și Iași, alături de preoții parohi Constantin și Constantin-Georgian Rotar, tată și fiu.

Printre cei prezenți la acest moment aniversar s-au numărat primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju, Constantin Bulaicon, viceprimarul municipiului Fălticeni, profesorul Grigore Bocanci, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inspectorul pentru disciplina religie din cadrul IȘJ Suceava, Daniela Ceredeev, fii ai satului Rădășeni, mulți dintre ei reîntorși acasă pentru a participa la această sărbătoare a bisericii, maica stareță de la Mănăstirea Probota, numeroși credincioși din Fălticeni și din împrejurimi.

„O zi deosebită astăzi, la Rădășeni, pentru că este al 412-lea an când comunitatea noastră sărbătorește hramul acestei sfinte biserici. Bisericuța noastră de lemn are 412 ani de existență, este un lucru deosebit pentru că de fiecare dată când trecem pragul acestei biserici ne gândim la înaintașii noștri care au locuit sau au trecut pe aici”, a spus primarul Neculai Perju.

 

Un monument istoric mereu trebuie întreținut

 

În cuvântul său, preotul Constantin-GeorgianRotara mulțumit preoților care au participat vineri, 24 noiembrie, la Slujba Privegherii și sâmbătă au oficiat Sfânta Liturghie, celor care au ajutat și au contribuit pentru acest hram și celor care „în smerenie și în tăcere sunt darnici”. Parohul a mulțumit și tinerilor teologi din Iași și grupului de tinere din Rădășeni care au asigurat la strană răspunsurile Sfintei Liturghii. Preotul Rotar a vorbit despre prietenia cu Parohia din Ciumârna și preotul Dan Ceredeev, despre ajutorul dat de primarul Neculai Perju și viceprimarului Maricica Păun bisericilor din comună.

O altă parte a discursului, un fel de continuare a cuvântului de învățătură al arhimandritului Ștefan Gușă (care a vorbit despre educația creștină a copiilor și alegerea numelor de sfinți la botez), a fost despre apropierea tineretului față de biserică, despre căldura și dragostea cu care sunt întâmpinați cei care vizitează satul Rădășeni și mica bisericuță ctitorită în urmă cu peste 400 de ani. 

Un monument istoric mereu trebuie întreținut, sunt multe lucruri care trebuie făcute permanent și cu cheltuieli mari pentru că nu poate interveni cine vrea și cum se pricepe, trebuie proiecte, obținute avize, și vă mulțumesc pentru că, necondiționat, de fiecare dată ne-ați fost alături. Se cuvine să avem recunoștință față de Bunul Dumnezeu și să fim bucuroși că ne-am născut în ortodoxie. Cât de frumoasă este ortodoxia și cât de frumos este faptul că suntem un popor binecuvântat de Dumnezeu, prin darurile pe care ni le dă, și pentru faptul că putem fi astăzi împreună!”, a fost mesajul părintelui slujitor Constantin-Georgian Rotar.

 

Despre hramul de la Rădășeni au scris Creangă și Sadoveanu

 

Biserica parohială „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” este construită din bârne de brad, lemnul fiind obținut din tăierea copacilor aflați chiar în acel loc. Biserica a fost construită de Ștefan Tomșa, între anii 1611 și 1622. Tradiția mărturisește că Ștefan Tomșa ar fi învățat carte în satul Rădășeni, unde și-a petrecut și o parte din copilărie. Fiind legat sufletește de aceste meleaguri, când ajunge domnitor înalță o biserică în Rădășeni, dar nu înainte de a declara locul sat domnesc.

O dovadă a faptului că biserica este ctitorită de Ștefan Tomșa este și o linguriță de aur, care astăzi se află la Mănăstirea Neamț, cu următoarea inscripție gravată: „Și am dăruit-o pre ea spre a se ruga pentru noi în biserica din Rădășeni, unde este hramul marelui mucenic Mercurie. Io Ștefan Vv. Tomişevici (Tomşa) 1621-1623.”

Începând din anul 1996, timp de 8 ani, sub coordonarea preotului iconom stavrofor Constantin Rotar, tatăl preotului Constantin-Georgian Rotar, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare, încercând-se readucerea ei la starea inițiala și eliberarea de toate elementele care stricau stilul inițial. Lucrări care s-au făcut bucățică cu bucățică. S-au refăcut temelia și pereții exteriori, acoperișul a fost adus la forma inițială, cum a fost în urmă cu 400 de ani, s-au refăcut pavajul, pridvorul din stejar, iar pictura veche a celor trei călugări – Iulian, Chelsie și Ioan – a fost curățată de fumul depus și s-a scos la suprafață primul strat de pictură, de o frumusețe remarcabilă.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să sărbătorim hramul de toamnă al Bisericii «Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina» de la Rădășeni. Vă mulțumim celor care ați putut să fiți alături de noi și anul acesta. Marii scriitori Creangă și Sadoveanu ne-au descris în cuvinte foarte frumoase hramul de la Rădășeni, și de aceea trebuie să fim mereu la înălțime. Să dea Dumnezeu să ne adunăm și la anul în pace și cu sănătate. Până nu demult aceasta a fost singura biserică din țară cu acest hram, al Sfinților Mucenici Mercurie și Ecaterina. Acum mai este una la București și una la Suceava. Dar la Rădășeni, Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina sunt patronii acestei biserici de 412 ani”, a spus preotul Constantin Rotar. 

Preoții și credincioșii din parohie s-au pregătit așa cum se cuvine pentru ziua hramului, împodobind biserica pentru sărbătoare, iconostasele și catapeteasma fiind ornamente florale. Ei au pregătit și bucate alese de post și din pește, slujba de hram fiind încheiată cu o agapă creștină.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, construită la Rădășeni în urmă cu 412 ani, și-a sărbătorit hramul.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Biserica „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, construită la Rădășeni în urmă cu 412 ani, și-a sărbătorit hramul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei