Dosarul unui caz de agresiune în care victimă este un bătrân, iar autor un minor a bătut pasul pe loc în faza de anchetă a polițistului de caz în jur de un an și jumătate. Deși agresiunea s-a petrecut într-un loc public, Autogara Fălticeni, în plină zi, cu martori de față, dosarul a fost înregistrat cu autori necunoscuți. Exasperat că nu se întâmplă nimic în dosar, fiul celui agresat s-a apucat singur să facă cercetări, a pus întrebări prin autogară, a cerut imagini video și i-a indicat polițistului cine ar fi autorul.
· I-a reproșat unui puști că a aruncat o doză de suc pe jos și a fost luat la bătaie
În luna mai a anului trecut, pe 16 mai, Gheorghe S., în vârstă de 65 de ani, se afla în Autogara Fălticeni, unde își ajuta soția, care face curățenie în zona de așteptare a călătorilor.
În timp ce făcea curățenie, bărbatul i-ar fi reproșat la un moment dat unui tânăr elev că a aruncat o doză pe jos, iar reacția acestuia din urmă a fost total neașteptată. Tânărul s-a dus spre bătrân și l-a lovit cu putere în zona feței. Omul a căzut la pământ și s-a lovit cu capul de suprafața dură. Autorul a dispărut imediat, în microbuzul cu care făcea naveta din Fălticeni spre satele Ciumulești și Nigotești, în comuna Vadu Moldovei.
La vremea respectivă, pe 16 mai 2022, victima a ajuns la spitalul din Fălticeni, cu diagnosticul de traumatism cranio-facial, fractură sinus maxilar stâng, hemoragie sinusală și alte leziuni.
Cazul a fost sesizat la Poliția municipiului Fălticeni din ziua respectivă. Cum se întâmplă adesea în cazurile care se încadrează la infracțiunea de loviri, cazul nu a fost tratat prea serios de polițiști, care au așteptat să vadă dacă victima își scoate certificat medico-legal și dacă depune plângere.
Bătrânul a fost externat din spital cu un tratament și ceva restricții.
· O leziune gravă, care i-a pus viața în primejdie
Două luni mai târziu, bătrânul a ajuns din nou la spital, în stare gravă, suspect de atac vascular cerebral și cu funcții vitale alterate.
În urma examinării la computerul tomograf, medicii au identificat clar un hematom, din cele care se produc în urma unui traumatism sever la cap suferit anterior apariției simptomelor.
Starea bărbatului în vârstă de 65 de ani era deja gravă. Bătrânul a fost operat de urgență pentru a fi salvat, având o urgență neurochirurgicală – hematom subdural.
Nu mai intrăm în detalii medicale ce sunt consemnate în raportul medical detaliat, cert este că bărbatul a fost salvat, dar a rămas cu traume. Medicii legiști au scris clar în certificatul medico-legal că hematomul subdural cronic cu resângerare ar putea fi o consecință a traumatismului din 16 mai 2022, că omul a suferit leziuni care au necesitat 55 de zile de îngrijiri medicale, iar leziunea a fost de natură a-i pune viața în primejdie.
Medicii legiști au indicat clar legătura de cauzalitate între agresiune și complicația apărută.
· Fiul victimei i-a indicat polițistului cu probe cine este autorul
Deși aceste concluzii sunt emise în faza finală de Serviciul de Medicină Legală Suceava de la începutul lunii august a anului trecut, în dosar nu s-a întâmplat mai nimic de atunci.
Fiul celui bătut ne-a relatat că după cercetările personale pe care le-a făcut a mers la polițistul de caz, de la Biroul de Investigații Criminale Fălticeni, cu poza agresorului.
”Am întrebat dacă este cazul să îl prind eu personal ca să îl duc la poliție. Domnul polițist m-a tot amânat, ba că e în concediu el, ba că e în concediu procurorul și tot așa. Apoi mi-a spus că imaginile nu sunt clare, că nu e sigur 100% că el e autorul, că dosarul este înregistrat cu autori necunoscuți”, ne-a relatat fiul victimei din dosar.
Recent, fiul lui Gheorghe S. a mers în audiență la procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, unde a reclamat că în dosar nu s-a întâmplat nimic, iar presupusul autor nu a fost audiat.
· Ancheta a făcut pași concreți abia în aceste zile
Abia la începutul acestei săptămâni, luni, fiul victimei a fost audiat ca martor în dosar. Fiul nu a fost martor direct al agresiunii, ci este martor în sensul datelor pe care le-a pus la dispoziție în cadrul anchetei.
În urma anchetei de un an și jumătate, polițistul a ajuns tot la suspectul indicat de victimă și de fiu, Marius Iliuță P., care este încă minor, iar la data presupusei fapte avea 16 ani.
În urma întrebărilor puse de reporterii Monitorului de Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, ne-a transmis că dosarul a fost înregistrat inițial cu autor necunoscut, însă recent a fost confirmată continuarea urmăririi penale față de minorul identificat.
Având în vedere concluziile medico-legale, a fost schimbată și încadrarea juridică a faptei, din ”loviri și alte violențe” în infracțiunea de ”vătămare corporală”.
Minorul are calitatea de învinuit în dosar, privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Practic, mișcările semnificative din dosar par să fi fost făcute abia în ultimele zile. Am zice că nu este târziu nici acum, dacă ancheta va fi urgentată, iar dosarul va fi trimis în instanță în scurt timp, așa cum ar fi trebuit să se întâmple de mai multă vreme, într-un caz de agresiune care nu intră totuși în sfera celor banale.
Chiar dacă a fost vorba de o singură lovitură, repercusiunile agresiunii au fost din păcate foarte severe. Deși suspectul principal din dosar este minor, nu înseamnă că acesta nu trebuie tras la răspundere pentru fapta sa.