Emisiunea „Drumul lui Leșe”, din data de 18 noiembrie, difuzată pe TVR 3, i-a avut invitați pe profesoara Iustina Horga, de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare”, elevi din Câmpulung, de la liceul menționat și membri ai Grupului „Cununa Bucovinei”.
Timp de aproape o oră, profesoara din Câmpulung a povestit despre preocupările sale, despre prețuirea și promovarea lucrurilor autentice, despre tradiții, cântec, doină și meșteșugurile specifice zonei, pe care le împărtășește și elevilor săi.
„Iustina Horga şi câţiva frumoşi copii din Câmpulung Moldovenesc aduc, pe <Drumul lui Leşe>, multă bucurie, arătându-ne dragostea lor pentru folclor şi pentru autentic, specifice ţinutului Bucovinei. Cântă cu vocea, la fluier, din bucium şi la trompetă, iar sunetele de toacă fac legătura între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte. (...)
Există, însă, în sate, oameni care preţuiesc şi duc mai departe autenticul, prin cântecele lor. Pentru că horitul este o minune a lumii, iar fără de cânt lumea ar muri”, menționează producătorii emisiunii, pe tvr3.tvr.ro.
Invitați în platoul televiziunii naționale au fost: elevii de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc - elev fruntaș Hudișteanu David (trompetă) și elev caporal Strugariu Andrei (fluier); copiii din „Cununa Bucovinei”: Cătălina Macovei (încondeiat ouă), Tudor Crăciunescu (sculptură în lemn), Petrovan Diana (confecționare măști), Samoilă Ilinca (împletit), Mihai Gatej (toacă), Moldoveanu Bianca (port popular), Piticari Ștefan (port popular) și buciumașul Șerban Mariuc.
Fiecare dintre aceștia a povestit despre meșteșugul pe care îl practică și a oferit demonstrații în platoul de filmare (au cioplit, au bătut toaca, au încondeiat ouă, au cântat la bucium, trompetă etc.).
- „Vine dintr-un neam de horitori şi prin muzica aceasta şi-a găsit strămoşii”
Invitata lui Grigore Leşe, Iustina Horga, a urmat Facultatea de Studii Economice, la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi, apoi, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”.
„Vine dintr-un neam de horitori şi prin muzica aceasta şi-a găsit strămoşii. În emisiunea de sâmbătă, la TVR 3, Iustina horeşte şi, astfel, îi călăuzeşte pe elevii săi în a se adapta acestor linii melodice, structurii de doină, timbrului vocal, ritmului, ornamentelor muzicale. Spre deliciul telespectatorilor, copiii cântă din fluier, din trompetă, din bucium, iar Grigore Leşe zice dintr-un fluier adus tocmai din Pakistan”, potrivit tvr3.tvr.ro.
Tot în cadrul emisiunii de sâmbătă a fost difuzat un documentar din arhiva TVR, despre Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci“ din Pătrăuți, monument UNESCO prezentat de Gabriel Herea.