Salariații de la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava au început, marți, un protest față de noua lege a pensiilor, care elimină unele prevederi referitoare la condițiile speciale de muncă. Purtătorul de cuvânt al SAJ Suceava, dr. Adriana Morari, a declarat că deocamdată acțiunea de protest presupune prezența în curte, cu pancarte, a personalului care nu lucrează marți și avertisment sonor cu sirene la ora începerii protestului, fără afectarea activității medicale. La Stația de Ambulanță Suceava personalul este format din 13 medici, 45 de asistenți medicali, 13 operatori, 51 de ambulanțieri și 21 de angajați în serviciul administrativ (personal TESA). La nivelul județului, personalul stațiilor de ambulanță este format din 365 de persoane.
Liderul de sindicat de la SAJ Suceava, Daniel Feher, și medicul Gabriela Niculiță au arătat că motivul protestului declanșat de ambulanțieri la nivel național este abrogarea prevederilor referitoare la condițiile speciale de muncă în acest domeniu, care afectează direct condițiile de pensionare ale personalului operativ de la Ambulanță. Oamenii afirmă că, de asemenea, se va reduce sporul de de urgență, de la 55 la sută la 20 la sută. Atât liderul sindical, cât și dr. Niculiță au evidențiat condițiile dificile de muncă, de la bolile profesionale până la agresarea, inclusiv fizică, a echipajelor care merg la intervenții.
La nivel național, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiș, împreună cu încă 5 membri de sindicat, au intrat în greva foamei la Parlament. El și-a motivat decizia de a protesta în această formă extremă prin aceea că sindicaliștilor de la Serviciul Public de Ambulanță le este interzisă greva generală, fiind personal cu limitări speciale.
Potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical (BNS), începând de marţi, de la ora 10.00, pe termen nelimitat, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă afișează vizibil mesajul "protest naţional".
Sindicatele din Federația Sănătatea, afiliate la BNS, au afirmat că prin noua lege a pensiilor Guvernul și Parlamentul României „dau o palmă angajaților din domeniul sanitar”, care se simt „profund dezamăgiți și lezați grav în drepturile lor atât prezente, dar mai ales viitoare”, de noua formă a legii pensiilor, considerată a fi „o nouă palmă zdravănă dată mișelește salariaților din Sănătate”.
„Amendamentele solicitate de către organizațiile sindicale, chiar dacă au fost temeinic justificate, nu au fost luate în seamă și au fost respinse in corpore la vot în comisii la Parlamentul României - Camera Deputaților, în calitate de for decizional pentru legea pensiilor, fără o prea mare dezbatere. Simularea consultării publice a proiectelor de lege, chiar și în cazul unor legi organice cu impact major în viața societății, așa cum este și cazul legii salarizării, nu poate duce la echitate și justețe socială pentru cei afectați de prevederile acestei legi, extrem de importante”, se mai arată în comunicatul BNS.
Concomitent, la Direcția de Sănătate Publică salariații protestează în continuare cerând majorarea salariilor.