Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 273 (8497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Servicii medicale

Spitalul Clinic de Urgență din Suceava a înființat în ambulatoriu un cabinet de Genetică medicală și unul de Psihiatrie pediatrică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava oferă pacienților două noi tipuri de servicii medicale, prin ambulatoriul integrat: Genetică medicală și Psihiatrie pediatrică. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a informat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă,  că pacienții pot beneficia de consultații gratuite, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de oricare alta specialitate, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Serviciile de  Genetică medicală și de Psihiatrie pediatrică pot fi accesate în urma unei programări, fie pe site-ul spitalului fie la numărul de telefon 0230/222120. Consultațiile în cabinetul de Genetică medicală sunt oferite de dr. Oana Maria Păvăloaia, iar cele din cabinetul de Psihiatrie Pediatrică, de dr. Isabela Nitica, în ambulatoriul de Pediatrie.  

Dr. Teodorovici a arătat rolul geneticii medicale în diagnosticarea și gestionarea pacienților cu boli genetice sau care au risc crescut de a dezvolta astfel de afecțiuni. „Bolile genetice pot afecta diferite sisteme ale corpului și se pot manifesta la orice vârstă, indiferent de sexul pacientului, variind de la boli rare până la cele mai comune afecțiuni. Medicul genetician oferă consiliere pacientului și familiei acestuia privind riscurile genetice, opțiunile de testare și managementul bolii”, a explicat dr. Teodorovici.

Pe lângă  identificarea și confirmarea bolii cu ajutorul testelor genetice,  specialistul în genetică medicală ajută la înțelegerea cauzei, interpretează teste genetice. „În funcție de mutația existentă, ajuta la gestionarea simptomatologiei în vederea prevenirii complicațiilor și ghidarea, în anumite situații, a tratamentului. Acest lucru poate ajuta pacientul să ia decizii informate și să se pregătească pentru viitor”, a precizat medicul.

Cuplurile care intenționează să aibă copii sau care sunt îngrijorate de riscurile genetice pot primi consiliere și recomandări de teste genetice preconcepționale pentru a evalua riscurile și opțiunile disponibile.

În ceea ce privește psihiatria pediatrică, aceasta vizează  problemele de sănătate mintală, care se pot manifesta în rândul copiilor și adolescenților, iar abordarea timpurie poate preveni problemele semnificative din viitor, determinând rezultate mult mai bune pe termen lung.

 Evaluarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților se realizează prin intermediul interviului psihiatric cu părinții sau tutorii și cu copiii sau adolescenții. De asemenea, se fac evaluare psihologică și logopedică, investigații suplimentare pentru a exclude o cauză organică, iar planul terapeutic este individualizat, adaptat nevoilor specifice și stadiului de dezvoltare al copilului sau adolescentului. Tratamentul poate include abordări precum schimbarea stilului de viață, psihoterapie și/sau tratament medicamentos, tratarea comorbidităților.

Dr. Teodorovici a enumerat câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni psihice în rândul copiilor și adolescenților: tulburările de dezvoltare psihomotorie, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție, tulburarea de spectru autist, tulburările de anxietate și de dispoziție, tulburările de poziție și de conduită, tulburările de alimentație, tulburările de învățare, consumul de substanțe etc.

„Cele două specialități, Genetica medicală și Psihiatria pediatrică, cu ajutorul psihologului și al altor specialiști disponibili în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, pot oferi sprijin și îndrumare pentru a face față acestor provocări, bolile genetice și psihiatrice fiind o povară emoțională și socială pentru pacienți și familiile lor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al spitalului. Potrivit acestuia, serviciile de genetică medicală și cele de psihiatrie pediatrică „au o colaborare cu impact pozitiv”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Clinic de Urgență din Suceava a înființat în ambulatoriu un cabinet de Genetică medicală și unul de Psihiatrie pediatrică.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Clinic de Urgență din Suceava a înființat în ambulatoriu un cabinet de Genetică medicală și unul de Psihiatrie pediatrică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei