Direcția de Sănătate Publică Suceava a verificat patru spitale municipale și un spital orășenesc în luna octombrie a.c. și în urma neregulilor constatate a aplicat 3 avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 18.800 de lei.
Conform datelor transmise de DSP, la Spitalul Municipal Rădăuți inspectorii sanitari au constatat că unul dintre asistenții medicali responsabili de sterilizarea instrumentarului și echipamentelor nu cunoștea etapele pentru procesarea manuală a instrumentarului, a dispozitivelor și echipamentelor care nu suportă autoclavarea și, prin urmare, nu le aplica. La o secție chirurgicală din spital au fost descoperite două produse medicamentoase și un biocid cu termen de valabilitate depășite, iar la blocul alimentar au găsit un produs alimentar depozitat necorespunzător, în alte condiții decât cele prevăzute de lege.
La Spitalul Municipal Fălticeni, soluția pentru imersarea instrumentarului sterilizat găsită într-o cuvă avea termen de valabilitate depășit; în două secții medicale produsele biocide erau ieșite din termenul de valabilitate. Controlul de eficiență a sterilizării nu se efectua.
Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc a fost găsit cu neconcordanță între structura ambulatoriului integrat și autorizația de funcționare emisă de DSP, dar și cu produse biocide cu termen de valabilitate depășit.
La Spitalul Orășenesc Gura Humorului inspectorii au descoperit că infecții asociate asistenței medicale deja raportate la DSP nu au fost consemnate în foile de observație ale celor doi pacienți infectați. De asemenea, au constatat că un produs biocid a fost transvazat într-un dispersor, deși procedurile medicale prevăd că este interzis categoric transvazarea sau completarea unui flacon pe jumătate golit în alt flacon. O altă problemă constatată cu ocazia controlului a fost că la nivelul unui compartiment din spital deșeurile medicale se colectau defectuos.
Singurul spital municipal controlat și la care nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale a fost cel din Vatra Dornei.
Menționăm că substanțele biocide sunt produse ce împiedică înmulțirea și răspândirea microorganismelor pe diferite tipuri de suprafețe de contact, inclusiv pe pielea oamenilor și animalelor. Conțin substanțe chimice care au capacitatea de a distruge, inactiva sau controla bacteriile, virusurile sau fungii, pe diverse suprafețe sau în medii specifice și sunt utilizate în general pentru dezinfectarea unităților sanitare – spitale, clinici, cabinete medicale etc.