Creierul nostru ne oferă potențialul de a comunica în moduri extraordinare, iar felul în care alegem să folosim cuvintele poate îmbunătăți funcționarea neurală a creierului. De fapt, un singur cuvânt are puterea de a influența manifestarea genelor ce reglează stresul fizic și emoțional.
Dacă nu exersăm continuu centrii de limbaj ai creierului, ne slăbim abilitatea neurologică de a face față problemelor pe care le întâlnim zi de zi. Limbajul ne formează comportamentul și fiecare cuvânt pe care îl folosim este încărcat de semnificații personale. Cuvintele potrivite, rostite în felul potrivit, ne pot aduce iubire, bani și respect, în timp ce cuvintele greșite – sau chiar și cuvintele potrivite, dar rostite într-un fel nepotrivit – pot conduce o țară către război. Trebuie să ne orchestrăm cu multă atenție limbajul dacă vrem să ne atingem scopurile și să ne împlinim visurile.
Deși ne naștem cu darul vorbirii, cercetările arată că suntem surprinzător de nepricepuți când vine vorba de comunicarea cu ceilalți. Adesea, ne alegem cuvintele fără să gândim, fără să conștientizăm efectele pe care le pot avea asupra celorlalți. Vorbim mai mult decât este nevoie. Fără să ne dăm seama, nu îi ascultăm bine pe ceilalți și, de cele mai multe ori, nu dăm atenție înțelesurilor subtile transmise prin expresiile faciale, limbajul corpului sau tonul și cadența vocii – elemente ale comunicării care sunt adesea mai importante decât cuvintele pe care le rostim.
Aceste puncte slabe în procesul de comunicare nu sunt cauzate de o proastă educație. Mai degrabă, ele sunt legate de un creier nedezvoltat complet, pentru că zonele care controlează conștiința socială, empatia și abilitățile lingvistice corespunzătoare nu sunt complet operaționale decât după ce atingem, cu aproximație, vârsta de 30 de ani. În ciuda acestui handicap neural, studiile științifice arată că oricine – fie că este tânăr, fie în vârstă – își poate exersa centrii limbajului și pe cei care au legătură cu conștiința socială, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de a comunica mai eficient cu ceilalți.
Au fost identificate 12 strategii care pot îmbunătăți dinamica oricărei conversații, chiar și pe cele purtate cu străini. Aceste strategii pot stimula o empatie profundă și încredere în creierul ascultătorului și pot fi folosite pentru a întrerupe tiparele de gândire negativă care, atunci când sunt necontrolate, pot chiar să dăuneze circuitelor creierului care reglează emoțiile.
Dacă exersăm aceste strategii chiar și câteva minute pe zi, vom gândi mai clar, ne vom spori creativitatea și vom avea mai multe conversații autentice cu cei din jur. Putem chiar să eliminăm un conflict înainte ca el să înceapă.
Studiile bazate pe scanarea creierului – și corelate cu cele mai recente cercetări din domeniul limbajului, al comunicării și al prezenței conștiente –, ne demonstrează că aceste strategii ne pot îmbunătăți memoria și activitatea cognitivă, în același timp coborând nivelurile de stres, anxietate și iritabilitate – factori cunoscuți pentru forța lor de a submina eficiența oricărei conversații sau interacțiuni sociale.
Folosindu-le în conversațiile noastre, vom descoperi ceva surprinzător: creierul nostru începe să se alinieze cu cel al partenerului de conversație. Această legătură specială poartă denumirea de „consonanță neurală”, iar în această stare de armonizare reciprocă doi oameni pot realiza lucruri remarcabile împreună. De ce? Pentru că elimină atitudinea defensivă care există în mod normal când doi oameni conversează.
Vă prezentăm cele 12 strategii care pot îmbunătăți dinamica unei conversații: relaxează-te, rămâi prezent, cultivă liniștea interioară, întărește atitudinea pozitivă, reflectează asupra celor mai profunde valori ale tale, observă semnalele nonverbale, exprimă-ți aprecierea, vorbește cu căldură, vorbește rar, vorbește succint, ascultă în profunzime.
Aceste strategii pot fi combinate în moduri diferite, pentru a se potrivi unor situații diverse, și pot fi integrate în alte abordări ale comunicării, făcându-le astfel mai eficiente. Poți folosi aceste strategii și în dialogul cu copiii, ajutându-i astfel să facă față mai bine unor conflicte interpersonale, să discute subiecte dificile și chiar să poată lua note mai mari la școală. Strategiile pot ajuta și membrii familiei și îngrijitorii să converseze mai eficient cu persoanele care suferă de boli mentale sau diverse forme de declin cognitiv.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com