Principala cauză de mortalitate neonatală este nașterea prematură, iar mulți dintre copiii născuți înainte de termen care supraviețuiesc suferă de dizabilități neurologice, auditive și vizuale, precum și de probleme respiratorii și cardiovasculare, a declarat vineri medicul-șef al secției Neonatologie din Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Dana Murariu. În copilărie și în perioada de adult, foștii nou-născuți prematur prezintă risc de a dezvolta astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene.
Dr. Murariu a arătat că, de la începutul acestui an, în maternitatea spitalului din Suceava s-au născut prematur 213 bebeluși, care la naștere aveau mai puțin de 2.500 de grame. Dintre aceștia, echipa medicală de la Neonatologie a reușit să salveze 177. Dintre cei 36 de prematuri care, în ciuda eforturilor medicilor, nu au putut fi salvați, 28 aveau mai puțin de 1.500 g.
Numărul nașterilor premature din 2023 este mai mic față de anii anteriori. Anul trecut s-au născut prematur 256 de copii, în 2021 și 2020 au fost peste 300 de copii născuți prematur, iar în 2019 s-au născut prematur 249 de copii. Rata de salvare a acestora în spitalul din Suceava este de peste 90 la sută. Maternitatea de aici este de grad 3, adică îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame, având aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii. „Toți acești prematuri și familiile lor greu încercate ne surprind în fiecare zi prin curajul și determinarea cu care luptă să supraviețuiască”, a declarat dr. Dana Murariu.
Medicul a subliniat că unele dintre nașterile premature pot fi prevenite prin controalele prenatale la medicul de familie și la medicul obstetrician și prin investigații paraclinice.
Sărbătorirea Zilei Mondiale dedicate copiilor născuți prematur, pe 17 noiembrie, are exact scopul de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la nașteri premature. Celebrarea unei zile a prematurilor din întreaga lume a fost inițiată de Fundația Europeană Pentru Îngrijirea Nou-Născuților în 2010 și este marcată oficial din anul 2011 drept o zi în care organizațiile și asociațiile își propun să crească gradul de informare a populației asupra prematurității și a implicațiilor nașterii premature în viața nou-născuților și a familiilor lor.