Elevii suceveni au primit primele burse din acest an școlar, sumele aferente lunilor septembrie și octombrie intrând în conturile acestora începând de miercuri, 15 noiembrie.
Valoarea totala a burselor pentru septembrie și octombrie, pentru judeţul Suceava, este de 34.980.515 lei. Banii au fost virați școlilor de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Suceava.
La nivelul județului, numărul beneficiarilor este unul foarte consistent, și asta din cauza noilor criterii de acordare a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar, impuse de Ministerul Educației.
La nivel național, sunt în plată peste 1,2 milioane de burse pentru elevi, un record în comparație cu numărul beneficiarilor din ultimii ani.
În județ au fost acordate 59.510 burse, cele mai multe – 38.102 – fiind burse sociale, care sunt în valoare de 300 de lei.
De asemenea, 17.638 de elevi suceveni primesc burse de merit, în valoare de 450 de lei, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Suceava. Ele se acordă elevilor de gimnaziu și liceu și teoretic „apreciază și încurajează efortul celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale și celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50”.
Dintre aceștia, 292 au medii sub 5. Este vorba despre elevii de la clasele profesionale, din clasa a IX-a, aproape fiecare liceu tehnic având în centralizările sale elevi cu medii 4 și 5 care figurează pe lista merituoșilor.
Noua metodologie aprobată de ministerul de resort prevede faptul că primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la media cea mai mare către cea mai mică, sunt răsplătiți cu burse de merit, fără a exista o limită de medie, un plafon care să-i excludă pe elevii care au medii sub un anumit prag. Astfel, noile criterii privind bursele de merit au transformat liceeni cu medii de repetenție în bursieri.
Deci, da, se poate lua bursă de merit cu medii de 2, 3, 4 sau 5 dacă elevii sunt în primii 30% din clasă, totul spre disperarea elevilor care învață la licee de top, au medii peste 9, însă, potrivit legii, nu s-au încadrat în procentul de 30 dintr-o clasă, impus de minister.
Pus în fața acestei paradoxale situații, Ministerul Educației a explicat că „scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite”. Ministerul a promis că va interveni asupra legii pentru eliminarea acestor cazuri absurde.
Ce burse au mai primit elevii
3.610 elevi suceveni de la clasele profesionale primesc bursă tehnologică, în valoare de 300 de lei, iar 138 de elevi beneficiază de bursă de excelență olimpică II, de 700 de lei, stimulent care recompensează elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.
Șase elevi din județ primesc bursă de excelență olimpică I, între 750 și 3.000 de lei, venit care recompensează elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale.
16 eleve primesc burse pentru mame minore, de 700 de lei.
Un elev are posibilitatea de a cumula mai multe burse.