vineri, 17 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 271 (8495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În instanță

Dosarul privind un teren de 2,5 hectare din zona defunctei fabrici de mobilă din Rădăuți, la un pas de a se judeca din nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul care privește o suprafață de 25.582 mp (2,55 hectare) de teren situat în zona fostei fabrici de mobilă din Rădăuți este la un pas de a se judeca din nou. Terenul a ajuns în proprietatea lui Daniel I. Katz printr-o sentință civilă pronunțată de Judecătoria Rădăuți în decembrie 2011 și care nu a mai fost atacată la instanțele superioare de Comisia locală de fond funciar Rădăuți și Comisia județeană de fond funciar. Unele părți interesate și care ar fi pierdut circa 17.000 mp (1,7 hectare) au contestat veridicitatea actelor prin care s-a decis reconstituirea dreptului de proprietate, mai exact au arătat că la dosar nu s-au depus toate actele existente și care schimbă radical situația. Este vorba de un document de la Judecătoria din Dusseldorf, prin care Daniel I. Katz ar fi renunțat la moștenirea din România care i s-ar fi cuvenit după mama sa, Taube Katz.

În aceste condiții, avocatul firmei Moylagh Properties, Constantin Dascălu, a înștiințat atât Comisia locală de fond funciar Rădăuți, cât și Comisia județeană de fond funciar despre existența noilor documente. În baza acestora, cele două comisii au formulat cereri de revizuire a sentinței civile din dosarul Judecătoriei Rădăuți din decembrie 2011, prin care Daniel I. Katz a primit suprafața de 25.582 mp de teren. Dacă solicitările de revizuire vor fi acceptate de judecători, dosarul de la Rădăuți se va relua practic de la zero. Miza este una imensă, pentru că un astfel de teren în zona fostei fabrici de mobilă din Rădăuți valorează cel puțin câteva sute de mii de euro.

 

Scurt istoric al unui caz destul de complex, dar cu miză uriașă

Povestea începe în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai exact, în cursul anului 2001, Taube Katz, o femeie plecată și stabilită cu tot cu familie în Germania, a făcut o cerere la Primăria Rădăuți prin care solicita, în baza Legii 10/2001, reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de peste 25.000 mp pe vechiul amplasament sau despăgubirile aferente. Primăria nu a dat nici un răspuns, iar în 2002 femeia moare. Pentru că erau cetățeni ai statului german, urmașii acesteia au fost obligați să respecte legea din țara de adopție. Mai exact, în maximum 60 de zile s-au prezentat la Judecătoria Dusseldorf pentru a discuta succesiunea. Fiul Daniel I. Katz ar fi renunțat la drepturile sale, iar moștenitori au devenit tatăl său și cei trei nepoți, copiii lui Daniel I. Katz.

Între timp, Mobila Rădăuți vinde pe 22 noiembrie 2006 către Tora Real Estate o suprafață de 45.000 mp de teren pe care era intabulată cu acte în regulă. Vânzarea s-a finalizat pe data de 22 noiembrie 2006 pentru suma de 782.500 de euro. După numai câteva luni, Tora Real Estate vinde terenul către o firmă irlandeză, Moylagh Properties, cu patru acționari irlandezi, pentru o sumă de circa trei ori mai mare, respectiv aproape două milioane de euro.

Aparent, între cele două cazuri nu există nici un numitor comun. Numai că, ulterior lucrurile se precipită. Soțul defunctei Taube Katz și cei trei nepoți solicită, la rândul lor, reconstituirea dreptului de proprietate, cerere care le-a fost respinsă.

 

A cerut 13.200 mp de teren, un judecător din Rădăuți i-a dat 25.582 mp de teren

O cerere similară depune și Daniel I. Katz în cursul anului 2005, numai că acesta solicita suprafața de 13.200 mp, atât cât figura în Registrul Agricol. Comisia Locală de Fond Funciar Rădăuți respinge cererea și motivează că o parte din teren se află pe teritoriul cimitirului din Rădăuți, iar pentru diferența de teren sunt emise alte titluri de proprietate. Cu alte cuvinte, nu se face referire nici un moment la terenurile înstrăinate de Mobila Rădăuți în cursul anului 2006 și care în ianuarie 2007 au ajuns în proprietatea firmei irlandeze Moylagh Properties.

Daniel I. Katz nu renunță și atacă în instanță decizia Comisiei Locale de Fond Funciar Rădăuți. Mai exact, cere ca instanța să-i recunoască dreptul de proprietate pentru cei 13.200 mp de teren. La Judecătoria Rădăuți, în decembrie 2011 un magistrat îi reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafața de 25.582 mp, iar circa 17.000 mp de teren s-ar suprapune cu proprietatea firmei irlandeze. Au existat și mai multe procese, finalizate recent, prin care Daniel I. Katz a avut câștig de cauză. Acum, acesta cere eliberarea terenului pe care l-a obținut, dar și daune din partea firmei irlandeze. Mai exact, se solicită daune de circa 300.000 de euro, rectificarea cărții funciare și radierea unor construcții existente pe terenul în litigiu.

Într-un răspuns oferit cotidianului Monitorul de Suceava în cursul lunii octombrie, Daniel I. Katz a spus că din punctul său de vedere totul s-a făcut cu respectarea legislației din România și terenul revendicat și pentru care i s-a reconstituit dreptul de proprietate a ajuns în posesia sa în condiții care nu pot fi puse la îndoială sau sub semnul întrebării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul privind un teren de 2,5 hectare din zona defunctei fabrici de mobilă din Rădăuți, la un pas de a se judeca din nou.
 Vizualizări articol: 1756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dosarul privind un teren de 2,5 hectare din zona defunctei fabrici de mobilă din Rădăuți, la un pas de a se judeca din nou5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei