Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc, a constatat că dezinformările privind interzicerea creșterii porcilor în gospodării s-au propagat foarte serios în ultima perioadă, prin urmare a încercat din nou să vină cu lămuriri pentru suceveni.
”Este falsă informația că se interzic creșterea și sacrificarea porcilor în gospodărie. Deși există niște prevederi menite să combată pesta porcină africană, transmit clar că porcii pot fi sacrificați în gospodării ca și până acum. În județul Suceava nu avem nici un focar nou de pestă porcină africană la porcul domestic de peste un an de zile și cred că asta se datorează și crescătorilor, care în cele mai multe situații sunt responsabili”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Crescătorii pot și să comercializeze porcii crescuți în curte, în viu, însă, ca o măsură de precauție, pentru combaterea pestei porcine africane, va fi necesar un aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalul sacrificat nu are semne clinice ale virusului pestei africane.
Această măsură este necesară pentru ca virusul pestei africane să nu facă ravagii în populațiile de porci.
Voloșeniuc a dat ca exemplu probleme din Constanța și Gorj, unde au fost sacrificați toți porcii din mai multe localități rurale unde focarele de pestă porcină africană au fost scăpate de sub control.
Măsuri ca identificarea sanitar-veterinară a porcilor, evaluarea stării acestora de către un medic veterinar în caz de semne de boală ori examenul de trichină ar trebui văzute de crescători ca o normalitate, nu ca o obligație.
Un caz care a fost exploatat tendențios este cel al fermierului care a fost amendat cu 6.000 de lei, în județul Satu Mare, pentru sacrificarea porcului. Probele recoltate au dovedit că acel porc era infectat cu pestă porcină africană, iar crescătorul l-a sacrificat deși fusese avertizat că este într-o zonă de focar, unde sunt impuse restricții de limitare a virusului.
Așadar, amenda nu a fost aplicată pentru că s-a sacrificat un porc într-o gospodărie, ci pentru că a fost sacrificat un porc în zona de protecție a unui focar activ de pestă porcină africană, porc care de altfel era deja bolnav.
”Facem apel la responsabilitate către crescători, am avut și noi un caz foarte urât, la Horodniceni, când un crescător a aruncat pe malul apei un porc mort de pestă porcină africană și au apărut imediat și alte îmbolnăviri. Cu astfel de atitudini nu putem izola acest virus, însă sper și vreau să cred că astfel de cazuri au fost izolate”, a mai spus directorul DSVSA Suceava.