Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 269 (8493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Școli partenere din patru țări europene colaborează pentru educație în tranziția energetică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a găzduit evenimentul inaugural al proiectului ETA Day, un parteneriat Erasmus în acțiunea KA2, concentrat pe educația pentru dezvoltare durabilă și tranziția energetică.

Așa cum am aflat de la prof. Cristina Buta, coordonatorul echipei de proiect, promotorul și coordonatorul proiectului este e-Multivision, un ONG din Hamburg (Germania) care desfășoară în școlile din nordul Germaniei un program de educație pentru sustenabilitate și conștientizarea importanței trecerii la energia verde. Parteneri în proiect mai sunt Akaryon, o companie din Austria, specializată în soluții informatice pentru domeniul mediului înconjurător, și două instituții educaționale: 50 Gymnasio Karditsas din Grecia și gazda evenimentului, Colegiul „Vasile Lovinescu”.

Colaborarea include în special activități on-line, de pilotare a construirii unui material educațional complex, cu o secțiune completă de sprijin pentru profesori. Ei pot astfel organiza o zi dedicată educației în tranziția energetică în orice școală din România, Austria, Germania, Grecia, sau în țări unde se vorbesc limbile țărilor menționate anterior ori limba engleză. De asemenea, partenerii din proiect vor organiza testări ale materialelor elaborate, instruirea profesorilor ce vor deveni formatori-voluntari în acțiunile de promovare a tranziției energetice, consultări periodice ale autorităților locale, pentru a vedea cum pot ele sprijini acțiunile elevilor și cum se pot implica pentru ca aceștia să devină, pe viitor, cetățeni informați, responsabili și implicați.

 

Schimbările climatice, o realitate îngrijorătoare

 

În cadrul acestei prime întâlniri față în față, reprezentanții celor patru țări au discutat detaliile implementării proiectului, structura materialelor de elaborat, distribuirea sarcinilor și termenele-limită. Un punct important a fost implicarea activă a elevilor, profesorilor și comunităților locale în procesul de educație privind tranziția energetică.

Miercuri, 8 noiembrie, instituțiile partenere au organizat o conferință de presă pentru a prezenta în detaliu proiectul ETA DAY.

Schimbările climatice pe care le putem constata în mediul înconjurător sunt, din păcate, o realitate îngrijorătoare. Tânăra generație nu are nici o vină pentru acțiunile care au influențat evoluția vremii, a calității aerului și apelor în ultimii 20-30 ani, dar va trăi din plin consecințele acestor fenomene care ne vor schimba modul de trai și ne vor reduce calitatea vieții.

„Acest nou proiect Erasmus+ își propune să sensibilizeze elevii, cu ajutorul profesorilor și al reprezentanților autorităților locale, asupra consecințelor nefaste ale modului de viață bazat pe consumul exagerat de resurse. Tranziția la energie verde, atât în sectorul privat (locuințe, mobilitate și alegerea furnizorului de energie), dar mai ales în sectorul public (utilități, transport în comun, eficiența energetică a clădirilor), ar fi o soluție pentru menținerea unui mediu ambiant curat, nepoluat, sănătos. Pentru aceasta, tinerii trebuie să cunoască avantajele energiei provenite din surse regenerabile, dar și ale unui consum responsabil de resurse, ale reciclării și refolosirii acestora.

Transformarea experienței de succes într-un instrument educațional accesibil on-line, prin instruirea profesorilor interesați, care vor deveni astfel voluntari în acțiunile de protejarea mediului înconjurător, se va face pe parcursul a doi ani de colaborare, septembrie 2023 – august 2025”, a precizat prof. Cristina Buta, coordonatorul echipei de proiect.

 

Instrumente educaționale pentru un mediu curat

 

Activitățile, derulate la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni pe parcursul proiectului, au fost incluse în programul educațional „Școala verde” și au cuprins: prezentare a proiectului la care au asistat cadrele didactice din școală; întâlnire cu reprezentanții autorităților locale; workshopuri cu elevii, pentru a afla nivelul lor de cunoștințe și interesul pentru un trai sustenabil; reuniuni de lucru pentru conturarea aspectului final al materialelor ce vor fi elaborate; vizitarea unor puncte de interes din municipiul Fălticeni; plantarea, în mod simbolic, a unui pom în grădina didactică a școlii.

Prof. Cristina Buta, coordonatorul echipei de proiect, ne-a spus: „Oaspeții au apreciat entuziasmul și seriozitatea celor 30 de elevi prezenți la activități, îndrumați de cadrele didactice care predau engleză și discipline de specialitate – protecția mediului, au interacționat cu cadrele didactice și cu echipa managerială a colegiului, care sprijină pe deplin această inițiativă educațională, au apreciat dotările școlii, mai ales mijloace audio-vizuale și spațiile educaționale în care se pot desfășura activități de tip blended-learning.

Proiectul va continua cu activități pe echipe naționale, cu întâlniri și comunicare on-line, urmând ca până la următoare întâlnirea să fie gata softul educațional pentru a fitestat de elevi, profesori și reprezentanți ai autorităților locale din cele patru țări. Pe baza feedbackului colectat, fiecare partener va organiza în localitatea sa cel puțin un eveniment-pilot (o zi de acțiune pentru tranziția energetică) și se va definitiva un instrument educațional complet, compus din: materiale didactice pentru activitatea cu elevii, ghidul profesorului, un instrument de e-learning pentru elevi și un soft educațional care va calcula avantajele și costurile acțiunilor pentru mediu, ghid pentru implicarea civică și public networking.

Un asemenea eveniment va fi programat și la Fălticeni, la începutul anului 2025”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școli partenere din patru țări europene colaborează pentru educație în tranziția energetică.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Școli partenere din patru țări europene colaborează pentru educație în tranziția energetică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei