Protestul angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate s-a încheiat. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat, marți, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii. Proiectul de lege care permite creșterea salariilor angajaților din casele de asigurări de sănătate a înregistrat 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă”, 55 de abţineri, iar un deputat nu a votat.
Liderul de sindicat de la CAS Suceava, Andrei Nesteriuc, a declarat marți că odată cu încetarea protestului va începe transferul de fonduri pentru plata furnizorilor de servicii medicale, respectiv către spitale. „Toate documentele de plată sunt pregătite și, imediat ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate va vira banii în contul CAS Suceava, îi vom transfera în conturile spitalelor, astfel că angajații își vor putea primi miercuri salariile”, a declarat liderul sindical.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a salutat, marți, pe pagina sa de Facebook deblocarea crizei din sănătate, „ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reușit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaților CNAS”.
Baciu susține că adoptarea proiectului „nu pune presiune pe bugetul de stat” și că „modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS”.
„În același timp, am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj”, a afirmat președintele CNAS.
Conform actului normativ adoptat de Parlament, personalul din Casele de asigurări de sănătate (CAS) pot să beneficieze de salariu şi de celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului.
Președintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, săptămâna trecută, că majorările salariale sunt pentru toți angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar acestea sunt diferențiate în funcție de diverse criterii, fiind cuprinse între 15 și 30%. Creșterile sunt ajustate individual și nu reprezintă o măsură generală aplicabilă tuturor.