Dosarul șpăgilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava a adus deja o serie de condamnări, deși nici unul dintre dosarele trimise în judecată nu s-a finalizat. Este vorba de acele persoane care au încheiat înțelegeri cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, prin care și-au recunoscut vinovăția și faptul că au intermediat o serie de șpăgi. Și nu este vorba de puține persoane, iar în cele mai multe cazuri acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost confirmate și de judecători.
”Până în prezent, în cadrul dosarului penal cu nr. 79/P/2019 și al celor disjunse din acesta - nr. 10/P/2022 și nr. 86/P/2022, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava au încheiat un număr de nouă acorduri de recunoaștere a vinovăției cu persoane care aveau calitatea de candidați/cursanți, intermediari sau instructori auto, în legătură cu facilitarea fraudării probelor teoretice sau practice pentru obținerea permiselor de conducere. În cazul acestora, au fost stabilite pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”, se arată într-un răspuns transmis de structura locală a DNA către Monitorul de Suceava.
- Șpăgile plecau de la 200 de euro și ajungeau chiar și la 6.000 de euro de candidat
Tot scandalul legat de șpăgile care se dădeau la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava a explodat în noiembrie 2020 și până acum au fost trimise în instanță cinci dosare care au rezultat din dosarul mamă.
Potrivit unui comunicat al procurorilor DNA Suceava, în perioada 2018-2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de Radu Ionuț Obreja, care, alături de polițiști și funcționari, ar fi cooptat mai multe persoane, printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (RAR). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.
Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.
La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.