În contextul în care recent procurorii de la DNA Suceava l-au trimis în judecată pe fostul manager al Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, sub acuzația că a încercat să obțină informații nepublice din ancheta care îl viza, multă lume se întreabă firesc ce se întâmplă cu acel prim dosar deschis din perioada în care pandemia de Covid făcea ravagii în Spitalul Județean și prin mai toată Suceava.
Potrivit datelor transmise oficial de DNA, Vasile Rîmbu, ”la data faptei manager suspendat al Spitalului Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.
Succint, fostul manager ar fi contactat-o pe jurista spitalului prin intermediari și ar fi cerut date din documentele prin care anchetatorii solicitau informații cu privire la dosarul despre care vom detalia mai jos.
- Un dosar deschis în perioada de haos total, în care unele acuzații se vedeau altfel decât acum, când cunoaștem contextul
În iunie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava anunțau că au făcut un prim pas concret în dosarul care îi vizează pe cei care au fost la conducerea Spitalului Județean Suceava la izbucnirea focarului de Covid-19, managerul Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Doina Chirap și medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor în cadrul spitalului.
Atunci, în iunie 2020, cei patru deveneau suspecți în cadrul dosarului penal. Așadar, cercetările începute la general, in rem, se îndreptau spre persoane.
Ceea ce putem spune este că acum, spre final de 2023, adică la mai bine de 3 ani de zile distanță, în dosar nu s-au făcut pași concreți. Cei patru nici nu au fost trimiși în judecată, dar nici nu au primit ordonanțe de clasare, adică dosarul să fie închis, iar ei să fie declarați nevinovați, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea dosarelor deschise în acea perioadă cu privire la infracțiunea de ”zădărnicirea combaterii bolilor”.
În dosar se fac cercetări pentru mai multe infracțiuni, respectiv abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor.
Nu putem să nu remarcăm că acesta este un alt dosar major, cu privire la care s-a făcut mult tam-tam, care pare a se fi stins complet încă din faza de anchetă.
Totuși, repetăm, cei patru au în continuare calitatea de suspecți, iar ancheta nu este închisă.
- Acuzațiile formulate la vremea în care acuzații au devenit suspecți în dosar
Conform datelor făcute publice de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava la acea vreme, Vasile Rîmbu este acuzat că ”în perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, nu a organizat, condus şi administrat spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare a intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”.
Managerul și directorul medical sunt acuzați și că ”nu au luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii Covid-19 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-au încălcat obligaţiile de îndrumare, coordonare şi control al activităţii de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deşi răspundeau în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava”.
Acestea sunt pe scurt acuzațiile din dosarul deschis la acea vreme.