Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a făcut parte din delegația oficială a Autorității Sanitar Veterinare care a participat la o vizită de lucru în Maroc, unde s-a discutat despre exportul de bovine și mai ales de ovine din România spre țara africană.
Este un parteneriat încă la început, dar care e trecut de faza de teorie. În această vară, un transport maritim a plecat din România, cu destinația Maroc, cu 15.000 de berbecuți. Ovinele au fost exportate fără a fi ținute în carantină.
”Încercăm că deschidem și mai mult această piață, ei doresc mai mult ovine în viu, noi am vrea să trimitem mai mult carcasă, ca să aibă și abatoarele noastre mai multă activitate, plus că în cazul animalelor vii există restricții legate de bunăstare și nu numai având în vedere transporturile maritime lungi. Marocul vine după 4 ani de secetă, populația lor de ovine a scăzut de la 23 de milioane de capete la 20 de milioane de capete și au nevoie de miel de pe alte piețe”, a detaliat Sorin Mihai Voloșeniuc cu privire la vizita de lucru din Maroc.
Din delegația României au făcut parte reprezentați ai Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Ambasadei României în Maroc.
Marocanii au transmis delegației române că sunt mulțumiți de calitatea cărnii de oi de la noi, existând în mod clar oportunități de a se livra mai mult și constant către ei.
"În perioada următoare va veni în România o comisie din Maroc în vederea auditării unor abatoare pentru a putea exporta produse abatorizate, carcasă de ovine şi bovine. În contextul în care trendul Uniunii Europene este acela de a interzice exportul de animale vii, noi facem toate demersurile pentru a reuşi să exportăm cât mai mult carcasă”, a transmis pe același subiect și preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu.
Alte oportunităţi pentru exportul de animale vii din România, dar şi de produse din acestea, sunt în curs de negociere cu Azerbaidjan, Indonezia şi Egipt, în timp ce în cazul Chinei se poartă în continuare negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu miere, material seminal şi lucernă.