Viorel Ilișoi este unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, cărțile sale, de la cele de reportaje până la cele biografice, fiind inspirate din fapte reale, din cele trăite în viața de zi cu zi. A vrut să scrie despre munca gunoierilor, a mers și s-a angajat ca gunoier, în București. A vrut să scrie despre munca și viața muncitorilor zilieri, a venit la Fălticeni și s-a angajat ca zilier la Stațiunea de Cercetări Pomicole. Nu scrie din auzite, scrie ceea ce a trăit, ceea ce a văzut. Și, din acest motiv, cărțile lui Viorel Ilișoi nu sunt doar lecturi plăcute și reconfortante, ci sunt adevărate cronici ale anilor pe care i-a trăit.
Viorel Ilișoi este primul jurnalist român condamnat la închisoare cu executare pentru calomnie, în urma unui articol publicat în ziarul sucevean „Tinerii Revoluției”. Condamnarea lui a trecut aproape neobservată în presa românească, dar, în schimb, aproape că a produs un scandal diplomatic între România și Irak.
Din interviul pe care îl puteți viziona integral pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube al ziarului nostru, puteți afla amănunte despre perioada de „boemă cumplită” din viața lui Viorel Ilișoi, când a dormit în gară sau într-un cavou. De asemenea, puteți citi când și cum a luat prima șpagă ca ziarist, care a fost reportajul pe care l-a scris într-un an și jumătate, cum a luat bătaie de la FSN-iști și de ce spune că „Dacă nu venea revoluția aș fi ajuns un comunist împuțit”.