La împlinirea a 50 de ani de la absolvirea liceului de elită al municipiului Fălticeni, „Nicu Gane”, colegi ai promoției 1973 s-au reîntâlnit pentru a rememora frumoasa perioadă a adolescenței lor, pentru a răspunde „prezent” la citirea numelor lor din catalog, pentru a se reîntâlni cu puținii profesori care au mai rămas în viață și pentru a se simți din nou elevi care șușotesc în timpul orei. A fost o promoție cu elevi olimpici, cu oameni care au îmbrățișat literatura sau cariera militară, dar și oameni simpli, care au urmat studii postliceale, sanitare, tehnice și alte specialități importante și care s-au remarcat la locurile de muncă din fabricile fălticenene. Sunt printre primele generații de absolvenți care au trecut prin mâna renumitei profesoare de limba și literatura română Mioara Gafencu.
„Au trecut cinci decenii! Au revenit la Alma Mater foști elevi din cele patru clase de atunci. I-au onorat profesorii lor, doamna profesor și director Doina Cozma și doamna profesor Mioara Gafencu. Actuala conducere a fost prezentă prin doamna profesor dir. adj. Luminița Corbu. Organizatori grijulii au fost Adrian Axinte și Gelu Irimia. Atmosferă veselă, îmbrățișări, zumzet. Emoții. Un nucleu ce s-a întors să sărbătorească adolescența și viața de elev.
S-au povestit multe. Unii, plecați la cer, s-au bucurat pentru cei care s-au întors în Aula Liceului. Alții au absentat cu sau fără motiv. Ne-ar fi onorat prezența scriitoarei Elena Ștefoi, a Nelei Tumurug, a Sandei Drăgoi și a multora. Din Israel, a fost în direct cu noi Iulian Manole, cu o carieră deosebită în partea de viață activă. Au absentat și profesorii diriginți sau de la catedră plecați în lumea umbrelor, precum Aspazia Mancu, Liliana Constantinescu, Gheorghe Gafencu, Olga Ilișescu și alții ce au fost amintiți în luările de cuvânt.
Ne-a bucurat prezența copilului îmbrăcat în costum de ceremonie căpitan − fiu al comandantului de vas Grigore Manolache, și el în ținută festivă. Viața pe mare, în aer și pe uscat a foștilor militari cu grade, viața în fabrică a altora, viața celor ce au încercat privatizarea, a profesorilor, a funcționarilor, a celor în postura de familiști sau nefamiliști, părinți sau bunici. Niculina Prundeanu s-a afirmat prin scriitură. Viorel Gaftea prin cercetare − fiind secretar la Academia Română. A adus în dar câteva reviste de specialitate − revista Contemporanul, Ideea europeană și Academica. Atmosferă plăcută, glume, amintiri.
După terminarea întâlnirii, fotografiile de rigoare. Au lăsat promisiunea de a se reîntâlni. Școala dragă îi așteaptă oricând. Sănătate tuturor”, sunt cuvintele cu care profesoara Mioara Gafencu a descris întâlnirea de la început de noiembrie a promoției 1973 a Colegiului „Nicu Gane”.
Și la întâlnirea colegială, desfășurată la o pensiune din Găinești, a fost o atmosferă plăcută și de aleasă sărbătoare. S-au depănat amintiri și impresii din perioada liceului, s-a vorbit despre profesorii implicați și devotați sistemului de învățământ din acea perioadă și-au adus aminte cum au primit puțin de la părinți, puțin de la dascăli, puțin de la societate și s-au implicat în progresul societății în plan spiritual, economic, cultural, artistic.