Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 264 (8488)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Distincție

Profesorul universitar Nicolae Maxim a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru contribuţia valoroasă adusă prin artă la definirea identității româneşti, profesorul universitar Nicolae Maxim, un maestru al flautului, a primit duminică, 5 noiembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de redeschiderea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu”, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.

Cea mai înaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local al municipiului Fălticeni a fost înmânată distinsului instrumentist de primarul Cătălin Coman, care a precizat: „Nicolae Maxim rămâne un reper de profesionalism, tenacitate şi delicateţe sufletească, motiv pentru care am recomandat Consiliului Local Fălticeni acordarea titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni apreciatului flautist român prof. univ. Nicolae Maxim. Prin acest gest simbolic ne îndreptăm atenţia şi gândurile de recunoştinţă către oamenii locului, care menţin vie flacăra fenomenului concertistic din municipiul nostru.

Recitalurile individuale,de mare sensibilitate,bine gândite şi interpretate, îi poartă amprenta și bucură publicul și în prezent, inclusiv la numeroase manifestări culturale care sunt organizate la Fălticeni și în cardul cărora Nicolae Maxim ne bucură cu flautul său fermecat.  

Prezenţa domnului profesor Nicolae Maxim la redeschiderea pentru public a Casei Memoriale <Mihail Sadoveanu> și împlinirea a 143 de ani de la nașterea scriitorului, cu o alocuțiune despre familia Sadoveanu și un mic concert, este un bun prilej de a-i aduce recunoştinţa comunităţii fălticenene”.

Primarul Cătălin Coman a ținut să precizeze că profesorul universitar Nicolae Maxim a donat o parte din mobilierul existent în Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, mobilier care i-a aparținut lui Mihail Sadoveanu (biblioteca, biroul și lada zestre), dar și alte obiecte (aparatul de radio, pick-up-ul) care au aparținut scriitorului şi pe care maestrul Nicolae Maxim le-a primit de la Profira Sadoveanu.

„Mă simt legat de Fălticeni, chiar dacă activitatea s-a desfăşurat cel mai mult la Bucureşti, sunt legat de familia Sadoveanu. L-am cunoscut personal pe maestrul literaturii, Mihail Sadoveanu, iar doamna Profira Sadoveanu ne-a botezat băiatul care se numește Mihail. Amintiri foarte frumoase am despre familia Sadoveanu, am petrecut momente fericite împreună. Sunt îndatorat atât dumneavoastră, cât și familiei Sadoveanu”, a spus maestrul Nicolae Maxim după primirea înaltei distincții locale.

Nicolae Maxim a susținut o alocuțiune despre familia Sadoveanu, un recital de poezie și un mic concert la flaut.

 

A susținut concerte pe scene din întreaga lume şi a făcut parte din World Philharmonic Orchestra 

 

Virtuos flautist, Nicolae Maxim a susținut concerte pe scenele românești, dar și pe cele din Europa, Japonia, China, Canada. Este unul dintre fiii zonei Fălticeni, fiind născut peste iazul de la sadoveniana Nadă a Florilor, în satul Petia, în anul 1937. A fost elev al liceului de muzică din București, iar în timpul studiilor universitare la Conservatorul bucureştean, pe care l-a absolvit în anul 1961, s-a perfecţionat la cursuri de vară desfăşurate la Darmstadt. După terminarea facultății a fost angajat la Filarmonica „George Enescu” din București în urma unui concurs prezidat de directorul de atunci, renumitul dirijor George Georgescu. Datorită calităţilor sale deosebite, a devenit curând şef de partidă – flaut solo.

A cântat sub bagheta tuturor dirijorilor români şi străini care au condus orchestra pe o perioadă de cinci decenii. Nicolae Maxim a susţinut şi o activitate concertistică, prin recitaluri şi concerte de muzică de cameră ca membru al formaţiilor Trio Baroc, Trio Romantica, Grupetto, Concordia şi cvintetele de suflători ale Filarmonicii „George Enescu”. A făcut parte din orchestra de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, formaţia de muzică contemporană „Hyperion”, iar în 1988 a făcut parte din World Philharmonic Orchestra, care a concertat la Montreal. A cântat la toate ediţiile Festivalului „George Enescu” începând din 1961, a participat la turneele Filarmonicii din Europa, Japonia, China, Canada şi a contribuit la realizarea înregistrărilor pe CD a lucrărilor simfonice de Enescu şi Brahms sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, pentru Arte Nova din Germania.

În anul 2005 a făcut parte din formaţia camerală a Filarmonicii, care a prezentat un concert Enescu la Paris în cadrul manifestărilor organizate sub egida UNESCO. A iniţiat, sub patronajul Filarmonicii, concerte omagiale dedicate flautiştilor înaintaşi Petre Elinescu, Vasile Jianu. Totodată, a promovat creaţia românească pentru flaut.

Întreaga sa activitate artistică a fost recunoscută și prin acordarea Meritului Cultural Clasa I, Nicolae Maxim fiind inclus și în enciclopedia „Who’s Who in Romania 2002”, volum careinclude biografii și oferă o imagine de ansamblu a personalităților societății românești contemporane, de la „A”la „Z”.

Nicolae Maxim are peste 40 de înregistrări la Radio România şi este autorul unei culegeri de studii pentru flaut, foarte apreciată în literatura de specialitate a secolului XX.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul universitar Nicolae Maxim a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Profesorul universitar Nicolae Maxim a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei