Pagube mari s-au înregistrat după un incendiu care a izbucnit în plină noapte la o gospodărie din satul Știrbăț, comuna Udești. Pentru stingerea flăcărilor au fost trimise trei autospeciale ale pompierilor militari din Suceava, dar și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Udești. Incendiul, care a afectat casă unui bărbat de 70 de ani, a distrus două construcții, corp comun, cu bunurile din interior (mobilier, electrocasnice, textile, instalații diferite și altele), pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Prejudiciul se ridică la circa 70.000 de lei, iar pompierii spun că totul a plecat de jarul căzut din centrala termică pe lemne, care a aprins bunurile din interior. În scurt timp, flăcările s-au extins și casa de locuit, iar intervenția s-a dovedit una dificilă.
Pentru a evita astfel de situații, reprezentanții ISU Suceava au venit cu o serie de recomandări privind utilizarea sobelor și centralelor termice:
– sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
– pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor va fi protejată cu o tablă de dimensiunile 50x70 centimetri, asigurând astfel protecţia faţă de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse;
– focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;
– nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;
– evitaţi supraîncălzirea sobelor;
– nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii.
În cazul coșurilor pentru evacuarea fumului, pompierii militari recomandă:
– coşurile, burlanele şi canalele vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an;
– în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere;
– coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.