Municipalitatea suceveană vrea să amenajeze o nouă zonă de agrement pe o suprafață de 100 de hectare, iar pentru realizarea proiectului în valoare de peste 17 milioane de euro vrea să atragă finanțări europene.
Proiectul de amenajare a zonei de agrement Zamca, în pădurea-parc de la limita administrativă cu comuna Șcheia, a fost prezentat miercuri de primarul Ion Lungu.
”Pregătim proiecte pentru finanțare europeană, discutăm de zona de agrement de la Pădurea Zamca. Este terminat studiul de fezabilitate, urmează să îl aprobăm în Consiliul Local, după care urmează partea de proiectare. Total valoare proiect - 85.488.857 lei, adică 17,2 milioane euro, perioada de implementare fiind de 18 luni, după ce este finalizat proiectul și sunt contractate lucrările.
Viitorul parc de agrement este împărțit pe mai multe tipuri de zone - de agrement, cu destinație culturală, de popas și hamace. În total sunt 40 de zone de popas.
Zona de agrement va avea 12 accese pentru cele 100 de hectare, din care trei accese principale, dinspre bulevardul Vasile Grecu, strada Zamca și strada Mihail Sadoveanu.
Sunt prevăzute patru trasee, din care unul educațional - între Mănăstirea Zamca și ruinele Cetății Șcheia, un traseu de agrement, cu piste de biciclete și traseu de promenadă, cu acces pentru persoane cu dizabilități. Toate accesele sunt făcute cu materiale speciale, ecologice, nu din betoane”, a explicat Ion Lungu, care a prezentat și câteva planșe din studiul de fezabilitate.
Conform acestora, zona de agrement Zamca include și două zone de construcții, în limita prevăzută de lege, de 10% din suprafața totală, acestea având destinații precum amfiteatre, ceainărie, punct medical, sediu administrativ, pavilion de lectură, toalete.
”În primul rând trebuie să respectăm reglementările legale, să nu construim pe o suprafață mai mare de 10% și să nu turnăm nici măcar o găleată de beton. De aceea aleile vor fi făcute dintr-un material special, natural, dar care nu înseamnă că e mai ieftin...”, a remarcat edilul Sucevei.
Proiectul de amenajare a zonei de agrement Zamca a obținut și avizul Direcției Silvice, care a administrat acea pădure până la transferarea ei de la Guvern la municipalitate, iar în prezent o administrează din punct de vedere silvic, pe bază de contract.