miercuri, 8 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 263 (8487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Capcana criptomonedelor

Sucevean înșelat cu 10.000 de euro, sora sa cu 5.000 de euro, în capcana ”investițiilor” care se multiplică de câteva ori peste noapte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O metodă de înșelăciune care se răspândește prin țară face tot mai multe victime printre oameni care rămân în scurt timp fără sume importante, toate economiile lor, adunate în ani de muncă. Ba unii dintre ei se mai și împrumută pentru a nu pierde multiplicarea investițiilor pe care cred că le fac în companii de succes.

Una dintre concluziile pe care le-am tras după discuția cu suceveanul păgubit este că tehnologia - accesul la rețelele de socializare - poate fi o mare problemă, mai ales pentru o persoană mai puțin informată, asaltată de tot felul de oferte atrăgătoare.

 

  • Mirajul câștigurilor care se adunau în contul fictiv de pe telefon

 

Un bărbat dintr-o comună limitrofă orașului Siret a trimis treptat 10.000 de euro în ceea ce credea el că reprezintă o investiție în acțiuni la companii foarte profitabile. Omul vedea pe telefon cum investițiile sale se multiplică și, încercând să aibă acces la banii câștigați, a fost convins să vireze noi și noi sume de bani. În afacere a intrat și sora sa, care a virat și ea escrocilor în jur de 5.000 de euro.  

Bărbatul (care a fost de acord să ne prezinte povestea și datele concrete, însoțite de acte doveditoare, doar cu păstrarea unui anonimat total, de frica rușinii, a ”gurii satului”) a depus recent reclamație la Poliție – Serviciul de Investigații Criminale Suceava și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, demarându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”înșelăciune”, ”acces ilegal la un sistem informatic” și ”efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

Dosarul este înregistrat cu autori necunoscuți, iar acest gen de fraude necesită anchete complexe pentru a se ajunge la autori, dacă se poate ajunge. Altfel spus, este complicat a se ajunge la o finalitate, deși este clar și că structurile de criminalitate informatică trebuie să se implice serios în această fraudă care ia proporții.

 

  • ”Eram anunțat că dacă vreau să scot banii mai trebuie depuși 1.500 de euro și tot așa...”

 

”Pe 21 iunie 2023, pe la prânz, mă uitam pe internet și am văzut un mesaj că dacă investești la Gazprom suma de 1.250 de lei, într-o lună se câștigă suma de 7.000 de lei și chiar anumite persoane ieșeau acolo cu numele și spuneau cum au investit și au câștigat”, își începe povestea suceveanul.

A fost suficient să acceseze un site clonă – romangaz.com, iar în scurt timp a început să primească telefoane.

”Directorul” Adrian Stanciu și ”analistul financiar” Ciprian Radu (nume evident fictive) au început să îi explice cum poate depune o sumă mică în contul unor dividende Romgaz, la care are garantat un câștig imediat.

Inițial a pus o sumă mică, de 1.250 de lei. Au venit apoi notificările cu privire la câștiguri, inițial mici, doar că ”nu poți scoate banii mai repede de o lună de zile”.

Un ATM pentru criptomonede din Iulius Mall Suceava este locul în care ulterior suceveanul a făcut depuneri tot mai importante.

”Am fost manipulat și presat, mi se trimiteau acele cifre privind câștigurile, dar apoi eram anunțat că dacă vreau să scot banii mai trebuie depuși 1.500 de euro, și tot așa. Când spuneam că nu am toți banii, veneau ei cu o ofertă, că jumătate din sumă o suportă compania și jumătate eu”, a relatat suceveanul.

 

  • Cum au intrat escrocii în telefonul omului și l-au manipulat grosolan

 

Manevrele de convingere au fost destul de convingătoare până la un punct, suceveanul primind și video-uri trucate în care diferite personalități explicau cât de mult au câștigat în urma acestor investiții.

Suceveanul a primit la un moment dat și notificări privind câștigurile care s-au adunat într-un portofel electronic (Wallet). Omul vedea cum se multiplicau sumele doar că... nu avea acces la ele. Iar apoi i se spunea din nou că mai trebuie să depună ceva pentru a primi parola de acces.

Pentru a intra în telefonul omului, escrocii s-au folosit de platforma AnyDesk, prin care au avut acces în telefonul omului și i-au creat acestuia conturile fantomă prin care era amețit cu sumele multiplicate.  

 

  • Au realizat operațiuni financiare și în contul bărbatului, tot de la distanță 

 

Mai mult, prin accesul de la distanță, primit prin platforma AnyDesk, escrocii au intrat și în contul bancar al suceveanului, făcând operațiuni financiare. Bani din contul său nu prea au avut ce lua, dar în schimb au pus în contul acestuia sume de bani care se pare că reprezentau banii altor înșelați prin această metodă. Așa s-a trezit suceveanul și luat la întrebări de reprezentanții unei bănci centrale cu privire la o sumă de 38.000 de lei ajunsă în contul său.

În plângerea depusă la organele de cercetare penală, suceveanul a depus și extrase de cont și dovada plăților pe care le-a efectuat. El a relatat cu lux de amănunte cum a fost înșelat de ”directorul” și ”analistul financiar”, cel puțin unul dintre ei cu accent puternic de cetățean din Republica Moldova, spune păgubitul.

Târziu, când o persoană care i-a analizat telefonul și i-a spus că totul este o înșelătorie și că trimite banii unor escroci care îi controlează telefonul de la distanță, păgubitul s-a oprit. Trimisese deja sumele de 6.800 de euro și 15.100 de lei.

 

  • Escrocii au trecut și la amenințări, încercând să mai scoată bani de la el 

 

Când a început să ceară explicații celor cu care a vorbit la telefon și a cerut bani înapoi, escrocii au încercat inițial o atitudine agresivă, amenințându-l inclusiv că va fi căutat la domiciliu (cu adresa indicată exact) de recuperatori, pentru a pune și restul banilor necesari investiției. 

Când au realizat că această victimă nu va mai trimite bani, indivizii au rupt orice contact și și-au închis conturile. 

 

  • Sora a intrat și ea în joc

 

Sora păgubitului despre care am relatat a intrat și ea la un moment dat în joc. A aflat de la frate despre această ”afacere”, a început să trimită bani prin același ATM Bitcoin, singurul din Suceava. Intrată mai târziu, femeia ar fi trimis escrocilor ”doar” 5.000 de euro.

Dacă bărbatul a depus deja plângeri penale și a fost audiat, sora sa nu a reclamat încă înșelăciunea, fiind plecată la muncă în Italia și indecisă dacă să mai spere că poate recupera ceva printr-o plângere scrisă.

 

  • Plângeri penale de ordinul sutelor privind înșelăciuni de acest gen

 

Poliția Română avea înregistrate încă de acum un an de zile 260 de plângeri de acest fel la toate structurile de poliție din teritoriu.

Chiar dacă mai tehnic, Poliția Română a transmis un avertisment clar și a explicat cum acționează acești autori:    

”Poliția Română atrage atenția asupra înșelăciunilor privind tranzacționarea de criptomonede. Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje e-mail spam/mesaje pop up/mesaje pe rețele de socializare) și li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obține câștiguri importante, printr-o investiție minimă, în tranzacționarea de criptomonede.

Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale. Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Ulterior, victimele cumpără criptomonede prin intermediul unor procesatori de plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de autori. Bănuiții creează victimelor impresia realizării unor câștiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam și solicită investirea de noi sume.

În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean înșelat cu 10.000 de euro, sora sa cu 5.000 de euro, în capcana ”investițiilor” care se multiplică de câteva ori peste noapte.
 Vizualizări articol: 3892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sucevean înșelat cu 10.000 de euro, sora sa cu 5.000 de euro, în capcana ”investițiilor” care se multiplică de câteva ori peste noapte5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei