Încă din vara acestui an, directorii de școli au semnalat că sumele pe care le încasează lunar sunt mai mici decât salariile primite de colegii lor profesori sau învățători, ca urmare a noii grile de încadrare salarială remisă de Ministerul Educației.
Nemulțumirile și sesizările managerilor au fost aduse în atenția celor din Ministerul Educației în tot acest timp, însă răspunsul oficialilor a venit doar la nivel declarativ.
Recent, managerii de școli au lansat o nouă petiție online – „Susținem o majorare reală și echitabilă a salariilor directorilor de școală!”, care urmează a fi adresată Ministerului Educației, petiție semnată până acum de numeroși manageri școlari din județ.
„Nu mai există echitate în aceste condiții”, „Actualul venit este UMILITOR! Colegii mei au cu 600-700 lei mai mult!”, „Salariul directorului este mult prea mic față de responsabilitățile pe care le presupune funcția!”, „Sunt director de școală și am salariul mai mic decât dacă aș fi profesor fără dirigenție!”, ”Sunt director și am un salariu cu 418 lei mai mic decât colegele mele cu aceeași vechime și aceleași grade didactice. Colegele au grija de 25 copii la o grupă, iar eu de 310 copii și 47 cadre didactice, didactic auxiliar și nedidactice”, sunt câteva dintre mesajele lăsate de directorii școlari din județ la petiția online.
„Trebuie să existe o ierarhie și salarizare conform cu responsabilitățile”, „Respect munca fiecăruia, dar un manager de școală are cele mai multe responsabilități! Un învățământ de calitate și o școală performantă presupun un lider motivat și retribuit corespunzător. În plus, suntem singurii care deținem posturile de conducere prin concursuri. Promovate prin muncă și efort susținut”, sunt alte semnale transmise de profesori suceveni care ocupă funcția de director.
După greva profesorilor, salariile au crescut pentru tot personalul din învățământ, mai puțin pentru directori. Astfel, după intrarea în vigoare, în iunie, a Ordonanței de Urgență care aprobă majorările salariale pentru profesori, funcțiile de conducere au fost omise de la majorare, astfel că unii profesori ajung să câștige mai mult.
„Salarizarea directorilor de școli este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Această grilă este inclusă în Legea salarizării unitare, iar cei care trebuie să o modifice sunt colegii de la Ministerul Muncii. Noi am semnalizat această problemă încă din vară, am transmis și propuneri pentru remedierea ei Ministerului Muncii și prim-ministrului, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație acum câteva săptămâni și s-a promis o rezolvare a acestei chestiuni”, declara Ligia Deca, ministrul Educației, în urmă cu o lună de zile, fără a da un termen limită pentru rezolvarea acestei probleme.
La cârma școlilor sucevene sunt 212 directori plini și 61 de directori adjuncți.