luni, 6 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 261 (8485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Pași spre dezvoltarea durabilă la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, prin intermediul unui proiect european

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 29 octombrie - 2 noiembrie, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a găzduit prima reuniune din cadrul proiectului Erasmus+ KA220, cu titlul „Orașul meu angajat până în anul 2050 prin obiective de dezvoltare durabilă” al cărui coordonator este instituția fălticeneană. Parteneri în proiect sunt instituții de învățământ din cinci țări europene: Franța (ONG-ul Terralbastra,  Lycée des métiers „Armand Guillaumin” din  Orly și  RDIUP), Portugalia (Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo, Peso da Régua),  Turcia (Ankara Lisesi), Italia (Liceo Scientifico „B. Rescigno” Roccapiemonte), Grecia (3 Gymnasio Kalamatas), România ( Colegiul Tehnic „Ion Creangă" Târgu Neamț).

Deschiderea oficială a proiectului a avut loc luni, pe 30 octombrie, oaspeții fiind primiți cu pâine și sare. Cu această ocazie oaspeții au aflat că această tradiție reprezintă o  formă a ospitalității noastre, pâinea simbolizând bogăția câmpului, iar sarea simbolizând atât ospitalitatea, cât și prietenia. După cuvântul de deschidere al prof. Cristi Acatrinei, directorului Colegiului „Vasile Lovinescu” și al administratorului public al municipiului Fălticeni, prof. Alexandru Rădulescu, în sala de festivități a liceului a avut loc diseminarea inițială a proiectului la care au participat, pe lângă oaspeți, și profesori ai liceului. Au fost prezentate contextul proiectului, obiectivele, rezultatele intelectuale ale proiectului, fiecare partener prezentându-se în fața auditoriului  prin intermediul a două fotografii în cadrul activității intitulate „Orașul meu în două fotografii”.

 

O mai bună înțelegere a problematicii de mediu dintr-o perspectivă internațională

Așa cum am aflat de la prof. Cristi Acatrinei, obiectivele proiectului vizează provocările legate de dezvoltarea durabilă și de schimbările climatice, dar și măsurile ce trebuie luate pentru protejarea mediului înconjurător. Sunt încurajate schimburile și cooperarea între elevii din țările partenere pentru a favoriza o mai bună înțelegere a problematicii de mediu dintr-o perspectivă internațională. Sunt promovate  practici eco-responsabile în rândul școlilor partenere, încurajând aplicarea soluțiilor sustenabile pentru gestionarea deșeurilor, utilizarea surselor de energie regenerabilă, reducerea consumului de apă și de electricitate.

Activitățile propuse se vor derula în perioada  1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2026 și vizează încurajarea elevilor prin participarea activă în proiecte concrete de mediu în comunitățile lor, ajutându-i să identifice nevoile locale și să propună soluții potrivite. De asemenea, este vizată diseminarea rezultatelor și a bunelor practici către publicul larg, prin organizarea unor evenimente de sensibilizare, publicând articole sau creând suporturi de comunicare (platforme de învățare, clipuri video, WebTV, afișe, etc) destinate comunității educaționale. În plus, acest proiect urmărește îmbunătățirea competențelor digitale și lingvistice ale participanților, încurajarea participării elevilor ce provin din medii socio-economice diferite, promovarea angajamentului civic pentru a sensibiliza comunitatea locală în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.

Rezultate educaționale propuse au în vedere realizarea unor materiale didactice despre dezvoltare durabilă pentru elevi și  profesori, precum și a cartei cetățeanului responsabil în imagini(cele 10 porunci ale dezvoltării durabile).

 

Fascinați de frumoasa Bucovină și de ospitalitatea cu care au fost întâmpinați

Tot în cadrul proiectului, prof. inginer Niculai Pădurariu  a prezentat o metodă de analiză vizuală a apei, cu ajutorul electrolizei. Partenerii au adus probe de apă din comerț, dar și din rețeaua de apă potabilă din țările lor, care au fost analizate vizual, după electroliză. S-a  observat că apa din comerț este de o calitate bună și foarte bună, în schimb apa din rețea necesită trecerea printr-un aparat de filtrare pentru a se îmbunătăți calitatea de apă potabilă.

Pe lângă activitățile specifice proiectului și cele recreative coordonate de profesoara Pînzariu Mihaela și susținută de profesoarele Fodor Oana și Ariton Gabriela, pe parcursul șederii în județul Suceava oaspeții au putut servi din preparatele tradiționale oferite cu generozitate de societățile Raitar, Rogelia, Larisa și Mălinul, în cadrul expoziției„România tradițională”, coordonată de prof. inginer Balan Elena și au putut cunoaște orașul Suceava în cadrul unui tur cultural oferit de Centrul Național de Promovare Turistică și Universitatea „Ștefan cel Mare” unde partenerii proiectului au fost plăcut surprinși de dotarea materială și aspectul modern al universității.

 

Beneficii pe termen lung și noi oportunități pentru elevi și profesori

Activitățile internaționale din cadrul proiectului, în care vor fi implicați elevi, profesori și specialiști ai instituțiilor partenere, vor avea loc și  în mediul online și în format fizic. Vor fi organizate conferințe, video-interviuri și mobilități transnaționale. 

„Unul dintre obiectivele principale ale noastre este încurajarea elevilor și cadrelor didactice privind implicarea în proiectele Erasmus+. Considerăm că este o oportunitate pentru elevi și profesori de a se conecta la tendințele în materie de instruire, la valorile culturale, sociale, problemele de mediu și relațiile interumane din diferite țări.

Instituția noastră are o tradiție în ceea ce privește participarea la aceste tipuri proiecte. De fiecare dată suntem bucuroși să schimbăm idei și să fim implicați în  experiențe de învățare cu profesori și specialiști din alte țări, dovadă fiind atât cele 11 proiecte Erasmus+,  K1 sau K2, în care am fost implicați în ultimii 5 ani, cât și  cele două titluri de <Scoală europeană> pe care le-am obținut. Tema și obiectivele propuse îmi întăresc convingerea că rezultatele acestui proiect vor aduce beneficii pe termen lung și vor duce la creșterea calității în cadrul instituțiilor partenere.

O felicit pe colega noastră Mihaela Pînzariu pentru reușita și efortul depus în scrierea acestui proiect! Este primul proiect de acest tip, în limba franceză, coordonat de școala noastră”, ne-a spus prof. Cristi Acatrinei, directorul Colegiului „Vasile Lovinescu”

Următoarea mobilitate din cadrul proiectului va avea loc în luna mai, anul viitor, în Portugalia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pași spre dezvoltarea durabilă la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, prin intermediul unui proiect european.
 Vizualizări articol: 1100 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pași spre dezvoltarea durabilă la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, prin intermediul unui proiect european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei