Profesorul Mihai Cotos, violonist, cel mai tânăr dirijor de orchestră profesionistă din țară, conducând Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, este apreciat în lumea muzicală pentru profesionalismul, seriozitatea și pasiunea cu care își desfășoară activitatea de zi cu zi.
S-a remarcat în lumea muzicală încă de la o vârstă fragedă, sub ocrotirea regretatului dirijor și folclorist George Sîrbu. Astăzi, talentatul dirijor și folclorist născut la Suceava, dar cu studii academice la Chișinău, împlinește 31 de ani.
Cu prilejul zilei de naștere, artistul a fost surprins în Sala de repetiții „George Sîrbu” de către inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zîna Bârsan, care l-a felicitat, i-a oferit flori și tort. Orhestra, împreună cu ceilalți colegi, i-a cântat „La mulți ani!”. Emoționat, artistul le-a mulțumit tuturor celor care au complotat pentru a organiza acest moment-surpriză (inițial, a fost sunat de Mihaela Bârsan pentru rezolvarea unei probleme, care s-a dovedit a fi doar un pretext): „Vă mulțumesc foarte mult pentru gestul de prietenie și prețuire. A fost într-adevăr un an plin de evenimente, la fel va fi și pe final de an. În perioada următoare, vom participa la un eveniment de anvergură la Sibiu, apoi pregătim surprize frumoase pentru suceveni”.
Inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zîna Bârsan, spune că ea crede cu tărie în talentul uriaș pe care îl are tânărul dirijor Mihai Cotos și este absolut convinsă că va reuși să facă lucruri deosebite pentru folclorul românesc. „Cu toate că este tânăr, și-a câștigat respectul și admirația tuturor în cei doi ani de când a ajuns în fruntea prestigioasei orchestre a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>. Este foarte pasionat de ceea ce face, dar și foarte riguros”, a completat Mihaela Zîna Bârsan.
Proiecte
Mihai Cotos a descoperit folclorul alături de fratele său, Doru Cotos, în Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei". Aici, a descoperit tainele folclorului românesc în cel mai autentic mod posibil, sub îndrumarea specialiștilor din domeniu. Cu o sete de cunoaștere nemărginită, Mihai a urmat Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava și și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Chișinău. Pe parcursul acestor ani de studiu și muncă asiduă, a participat la numeroase concursuri și festivaluri de profil, impresionând specialiștii și câștigând premii importante.
După finalizarea studiilor, violonistul Mihai Cotos s-a întors acasă, la Suceava, și a devenit profesor la Școala de Arte „Ion Irimescu”. Cu pasiune și determinare, a înființat Orchestra „Mihai Cotos”, adunând în jurul său instrumentiști talentați și experimentați. Cu creativitatea sa debordantă și seriozitatea în fața muzicii, a reușit să-și câștige respectul colegilor săi. În 2021, la doar 29 de ani, Mihai Cotos a devenit cel mai tânăr dirijor al unei orchestre populare profesioniste din România, conducând orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Pentru contribuția sa excepțională la promovarea și păstrarea folclorului în rândul tinerilor, Mihai Cotos a fost distins cu cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Crucea Bucovinei”, în cadrul unui eveniment organizat de echipa „10 pentru folclor”. Mihai Cotos continuă să fie unul dintre principalii reprezentanți ai tradițiilor autentice românești în lumea muzicii și un exemplu de pasiune și dăruire pentru artă. La mulți ani, Mihai Cotos!