sâmbătă, 4 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 260 (8484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Analiză

Colegiile „Hurmuzachi” Rădăuți și Militar Câmpulung, în primele 10 licee din țară aflate în localități care nu sunt reședință de județ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a realizat o amplă analiză a rezultatelor examenului de bacalaureat de la cele mai bune licee din țară care provin din localități care nu sunt reședință de județ, studiul analizând rezultatele din ultimii 10 ani, din perioada 2014-2023.

„Această ierarhie mi se pare extrem de relevantă pentru că măsoară pe un termen mediu spre lung, adică 10 promoții, rezultatele liceelor din perspectiva celui mai important obiectiv: examenul de bacalaureat, care reprezintă o țintă strategică esențială în menirea existențială a fiecărui liceu”, a punctat prof. dr. Adrian Puiu, directorul liceului rădăuțean.

Potrivit acestuia, în clasamentul final (un top 10 rezultat din analiza altor ierarhii intermediare, despre care vom vorbi mai pe larg) se regăsesc două colegii din județ: Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, pe locul 5, și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, pe locul 8.

Studiul celor de la Rădăuți arată că cele mai bune licee din țară, în ceea ce privește rezultatele la examenul de bacalaureat din ultimii 10 ani, din localități care nu sunt reședință de județ, sunt următoarele: 1. Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, 2. Colegiul Național „NicolaeGrigorescu” Câmpina, 3. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda, 4. Colegiul Național „Roman Vodă” Roman, 5. Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, 6. Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, 7. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, 8. Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, 9. Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, 10. Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești.

 

  • Criteriile analizate în decurs de zece ani

Ierarhia realizată de cei de la colegiul rădăuțean are în spate alte patru clasamente care analizează, timp de zece ani, următoarele aspecte: numărul de prezențe în topul liceelor din țară (după media de la bacalaureat), poziția medie ocupată în topul național în decursul celor 10 ani, media tuturor mediilor de la bac a absolvenților și procentul de promovare la bac din respectivele licee.

Cât privește prezența în Top 100 la nivel național din ultimii 10 ani, în funcție de rezultatele de la bac, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a avut opt prezențe, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a avut șase prezențe în top 100, iar Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni figurează o singură dată în decursul ultimului deceniu.

Referitor la poziția medie ocupată de liceele din județ în topul liceelor după media la examenul maturității, în intervalul 2014-2023, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc este situat pe locul 69,9, iar Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți pe 92,3.

Directorul Adrian Puiu a mai explicat că a treia ierarhie intermediară, din cele patru care au dus la clasamentul final al celor mai bune licee care nu sunt în reședințele de județ, a ținut cont de media din cei 10 ani a mediilor absolvenților la examenul de bac.

Colegiul care conduce în mod constant - Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza – are o medie în cei 10 ani de 8,873. Din județul nostru, apar Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc cu o medie a mediilor din ultimii zece ani, de la bac, de 8,707 (locul 5) și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți – 8,574 (locul 8).

Un alt clasament avut în vedere de studiul realizat este reprezentat de media procentelor de promovare de la bac, din ultimii 10 ani: 1. Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza cu o medie a procentelor de promovare de 99,75; 2. Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc – 99,35; 3. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda – 99,20; 4. Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina – 99,15; 5. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani – 98,78; 6. Colegiul Național „Roman Vodă” Roman – 98,30; 7. Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești – 97,59; 8. Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad – 97,51; 9. Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți – 97,07; 10. Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci – 96,56.

 

  • Clasamentul final și concluzii

Ierarhia finală, conform mediei pozițiilor ocupate în cele patru ierarhii analizate, plasează Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc pe poziția a 5-a și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți pe locul 8.

„Din cele patru ierarhii realizate în cei 10 ani măsurați se poate observa o prezență constantă a acelorași licee și cam pe aceleași poziții, iar Colegiul Național <Eudoxiu Hurmuzachi> se situează pe poziția a opta la nivel național, la categoria de licee similare, și anume liceele de top din localități care nu sunt municipii reședință de județ, după colegiile din Breaza, Câmpina, Turda, Roman, Câmpulung Moldovenesc, Bârlad și Petroșani.

De remarcat că în ultimii 3-4 ani, colegiul nostru a depășit în mod constant colegiile din Turda, Bârlad și Petroșani, situându-se, în medie, pe poziția a cincea. Se mai remarca o permanentă creștere a mediei mediilor în perioada 2014-2022, de la 8,24 la 8,88, doar în acest an, pe fondul unui nivel mai ridicat al gradului de dificultate a subiectelor, media scăzând la 8,63, mai mică doar decât în anii 2020-2022, iar procentul de promovare a variat, cu tendințe predominant de creștere, de la 93,7-93,8% în anii 2014-2015 la peste 99% în anii 2021 și 2023 și chiar 100% în anul 2022. Aceste rezultate confirmă valoarea actului educațional de la CNEH, situându-ne în diferitele topuri naționale, la nivelul colegiilor naționale de elită, de altfel colegiul nostru aflându-se în rândul celor sub 100 de colegii membre ale Alianței Colegiilor Centenare”, a concluzionat directorul Adrian Puiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiile „Hurmuzachi” Rădăuți și Militar Câmpulung, în primele 10 licee din țară aflate în localități care nu sunt reședință de județ.
 Vizualizări articol: 1850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Colegiile „Hurmuzachi” Rădăuți și Militar Câmpulung, în primele 10 licee din țară aflate în localități care nu sunt reședință de județ4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei