Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” a fost construită în anul 1908, după planurile scriitorului. În „casa din deal”, așa cum mai era cunoscută datorită poziționării, Sadoveanu a locuit și a creat timp de nouă ani, între 1909 și 1918. În anul 1987 a fost înființat Muzeul Casa memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni.
Obiectivul a beneficiat de intervenţii în cadrul proiectului integrat cu fonduri europene promovat de Primăria municipiului Fălticeni: Modernizarea arhitecturală şi peisagistică a obiectivului Parc Public – str. Mihai Eminescu; Reabilitare termică corp B Muzeul de Artă „Ion Irimescu”; Restaurare monument istoric – Casa memorială „Mihail Sadoveanu” din Municipiul Fălticeni.
Începând cu data de 5 noiembrie 2023, casa în carescriitorul și-a petrecut adolescența, tinerețea și primii ani ai maturității și în care a scris o mare parte din întreaga sa operă literară este redată circuitului turistic.
Momentul redeschiderii Casei memoriale „Mihail Sadoveanu” va fi marcat în ziua de duminică, 5 noiembrie, zi în care se sărbătoresc 143 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu, printr-un moment religios, un concert oferit de flautistul Nicolae Maxim, un spectacol oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” - sceneta „Dumbrava minunată”, coordonatori prof. Mihaela Marian și prof. Cristina Lencu. În cadrul manifestărilor va avea loc vernisajul unei expoziții de pictură – autor Roman Denisa Elena, un recital al interpretului de muzică populară Alexandru Alupului și aduceri aminte: „Sadoveanu și Rădășenii”, oferite de Maria Fântânaru, toți trei elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu” din Rădășeni
Cu această ocazie va avea loc lansarea celui de-al 20-lea volum, „Bianca”, al scriitorului fălticenean Alexa Pașcu, membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi laureat a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de literatură. Volumul a apărut la Editura PIM din Iași în acest an și va fi prezentat de prof. Nicolae Sturzu. Va fi lansat și volumul „Printre adevăruri și secrete” al scriitorului José Micard Teixeira, o carte tradusă din limba portugheză de Irina Baciuc și care va fi prezentată de poetul Sorin Poclitaru și prof. dr. Oltea Prelucă.
Programul mai include și o „Întâlnire cu prieteni de peste Prut”: Vasile Șoimaru, profesor universitar, scriitor, artist fotograf din Republica Moldova, autorul expoziției și albumului „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu” și al volumului „Neamul Şoimăreştilor – 500 de ani de istorie”, cărți lansate și la Fălticeni și care se adaugă celor câteva zeci publicate.
Casa memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni reintră în circuitul turistic
Primarul Cătălin Coman a precizat: „Casa Memorială <Mihail Sadoveanu>, una dintre cele cinci unități muzeale din municipiul Fălticeni, va fi redeschisă duminică, 5 noiembrie. Este ziua în care, în urmă cu 143 de ani, s-a născut scriitorul Mihail Sadoveanu.
Lucrările de restaurare derulate la Casa Memorială <Mihail Sadoveanu> au constat în: consolidare structură, lucrări de arhitectură, amenajări funcţional-constructive (inclusiv amenajarea unui grup sanitar cu cabină pentru persoanele cu handicap, rampe de acces), instalaţii interioare (electrice, încălzire, sanitare, telefonice), amenajări exterioare (inclusiv refacerea împrejmuirii, amenajarea unei parcări, amenajarea unor gradene de piatră pentru desfăşurarea de activităţi muzeale în aer liber, refacerea porţilor de acces).
Cu ocazia redeschiderii pentru public a Casei Memoriale <Mihail Sadoveanu> și împlinirii a 143 de ani de la nașterea scriitorului, prof. univ. Nicolae Maxim va fi prezent cu o alocuțiune despre familia Sadoveanu și un mic concert, acesta fiind un bun prilej de a-i aduce recunoştinţa comunităţii fălticenene.
Pentru contribuţia valoroasă adusă prin artă la definirea identității româneşti, analizând întreaga activitate a prof. univ. Nicolae Maxim, un maestru al flautului, în ședința Consiliului Local din data de 30 octombrie, am aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. univ. Nicolae Maxim, pentru întreaga sa activitate desfăşurată în domeniul artei”.