Ion Baciu este, cu siguranță, cel mai cunoscut producător tradițional din Bucovina, faima produselor sale depășind cu mult și de mult granițele României. A început să lucreze de la 7 ani, ca ucenic la fratele bunicului său, cel mai apreciat măcelar din Fundu Moldovei. A pus în practică învățăturile din perioada uceniciei de abia după aproape 30 de ani, până atunci practicând diverse meserii, de la mecanic auto până la aghiotant de general. A încercat chiar să devină maistru militar în marină, dar a fost eliminat după aproape doi ani, din cauza solidarității pe care a manifestat-o față de un coleg. A fost un mic întreprinzător și în vremea comunismului, în limitele permise de lege, iar în 1997 a cumpărat, la licitație, o locație construită de Maria Tereza, în Câmpulung Moldovenesc, care a fost transformată de Franz Iosef, în anul 1815, în abator pentru armata austro-ungară, și care ulterior a devenit abator regal. A restaurat abatorul, păstrând înfățișarea originală din vremurile de glorie, și a început să producă produsele cunoscute și apreciate astăzi în toată țara și în multe țări din Europa.
Din interviul pe care îl puteți viziona integral pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube al ziarului nostru,puteți afla care sunt secretele produselor lui Ion Baciu, cum a fost invitat să meargă în Marea Britanie, să-i învețe pe fermieri să facă produse bucovinene, de ce poate să vândă produsele sale, în toată lumea, sub sigla Casei Regale a Marii Britanii și de ce a adus 10 cubanezi să lucreze la abatorul său.
#IonBaciu #LaBaciu #Bucovina