Numărul sucevenilor care s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere în acest sezon este mai mic față de perioada similară a anului trecut. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, până la această dată în județ s-au vaccinat 12.652 de persoane, din care 12.547 și-au luat vaccinul pe bază de rețetă compensată și 105 prin achiziție proprie din farmacie. La jumătatea lunii octombrie a anului trecut se imunizaseră împotriva gripei 16.268 de persoane, reprezentând 35% din categoria persoanelor vulnerabile, catagrafiate în cadrul cabinetelor medicale de familie și în spitale.
O posibilă explicație a scăderii numărului de suceveni care vor să prevină îmbolnăvirea de gripă prin vaccinare poate fi aceea că, în acest an, vaccinurile nu au mai fost repartizate medicilor de familie, ci se ridică de la farmacie, pe bază de rețetă, gratuit sau compensat 50%. Vaccinul poate fi prescris de medici de toate specialitățile aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate și poate fi administrat de medici de familie, epidemiologi, infecționiști, pediatri sau de medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.
Pacientul merge la medic după rețetă, apoi se duce la farmacie să ia vaccinul și revine la cabinet pentru administrare. Deși are 30 de zile la dispoziție să ia rețeta, majoritatea medicilor recomandă s-o facă în ziua în care poate merge la cabinet pentru administrare.
- Categoriile care au recomandare de vaccinare antigripală
Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, dar mai ales celor aflate în grupele vulnerabile, pentru care este gratuit. Pentru persoanele sănătoase din grupa de vârstă 45-64 de ani care au asigurare de sănătate vaccinul este compensat 50%.
Un aspect important este acela că vaccinul antigripal întărește imunitatea și pentru alte viroze, dar cu toate acestea pacienții sunt mai reticenți față de vaccinare, în comparație cu alți ani, și foarte mulți, potrivit medicilor, cer asigurări că nu sunt vaccinați cu vaccin anticovid.
Categoriile de populație care primesc vaccinul compensat 100% sunt cele cu risc crescut de a face forme severe de gripă și complicații, precum și cele cu risc crescut de infectare: copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani; persoanele de peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, în special boli respiratorii (astm, BPOC), boli cardiovasculare, metabolice (diabet), oncologice etc.; femeile însărcinate; copiii şi bătrânii instituţionalizaţi; personalul medical.
Recomandare de vaccinare antigripală au și persoanele care locuiesc sau sunt în contact apropiat cu persoane vulnerabile deoarece riscă să le transmită virusul gripal.
Anul trecut, necesarul de vaccin antigripal a fost estimat de medicii de familie la circa 53.000 de doze, din care 20.844 pentru persoane cu vârsta până în 64 de ani care prezintă boli cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, obezitate, diabet sau HIV, în jur de 1.400 de doze pentru copii între 6 luni şi 5 ani, 26.335 pentru persoane cu vârsta peste 65 ani și restul pentru celelalte categorii vulnerabile.