Stațiunea turistică Gura Humorului, din Bucovina, are de câteva zile un vizitator mai aparte. Un urs tânăr, care iese noaptea din pădure și se plimbă pe străzi, inclusiv pe artera principală, în special pe la ieșirea spre Frasin și în zona Autogării.
Prezența sa a fost semnalată sâmbătă noaptea inclusiv pe camerele de supraveghere din oraș, fiind mobilizate Jandarmeria și Poliția, pentru a-l căuta și alunga, pentru ca nu cumva să se întâmple ceva. Chiar dacă animalul nu s-a manifestat agresiv până acum, ci pare mai mult să alerge dezorientat pe străzi, inclusiv printre mașinile aflate în trafic, nu se știe ce se poate întâmpla dacă îi iese cineva în cale și se simte amenințat, în pericol...
Viceprimarul din Gura Humorului, Grațian Gherghel, a spus că patrulele de Poliție și Jandarmerie nu au dat de urs, care a plecat singur din oraș, dar că revenirea sa e aproape sigură, pentru că și săptămâna trecută a fost văzut într-o margine de oraș.
„Sunt voci care spun că ar fi vorba de un urs relocat din alte părți, care de aia și vine în oraș, să caute în gunoi, dar nu putem ști sigur așa ceva, mai ales că nici una dintre autoritățile convocate la o ședință la primărie nu a fost informată până acum de o asemenea manevră. În același timp, s-au înmulțit foarte tare și urșii din pădurile noastre, unde erau 3, acum sunt 7-8... Poate fi și de la noi, fiind atât de mulți, nu le mai ajunge arealul lor, caută noi zone unde să se stabilească”, a declarat Grațian Gherghel.
În zona orașului Gura Humorului sunt două ocoale silvice, ambele cu fonduri de vânătoare pe care se află urși, doar că înainte să fie interzisă vânarea acestora, populația de urs era menținută la cote optime, stabilite de specialiști, încât și incidentele în care erau implicate aceste animale frumoase, impunătoare, dar și periculoase, erau foarte rare.
Fenomenul, tot mai des întâlnit, ca urșii să vină în orașe, a dus și la organizarea de campanii precum cea a asociației WWF – „Ajută ursul să rămână în pădure!”.