Credincioșii din Suceava au celebrat duminică, 29 octombrie, la Biserica Lutherană Confesională "Sfânta Treime", Ziua Reformei, un eveniment prin care s-au comemorat evenimentele ce au dus la întoarcerea Bisericii apusene la adevărurile Sfintelor Scripturi.
La intrarea în biserică a fost organizată o miniexpoziție grafică a unor elevi de la Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu", coordonați de către profesorul Iulian Asimionesei.
Sfânta Liturghie a fost concentrată în jurul unei teme principale, aceea de Dumnezeu ca Tată iubitor, și nu ca un judecător aspru ce abia așteaptă păcatul credinciosului pentru a-l pedepsi. Această temă centrală a Reformei Lutherane este una ce transcende secolul al XVI-lea, fiind de actualitate pentru creștinii din toate timpurile; dacă Dumnezeu într-adevăr ne învață să Îl numim Tată, atunci ar trebui să ne comportăm ca atare.
Această dragoste a lui Dumnezeu pentru omul păcătos este evidențiată în Sfintele Scripturi prin pilda fiului risipitor, un simbol pentru întreaga umanitate. În această pildă, mezinul familiei își cere partea de moștenire înainte de vreme, pe care o pierde cu lucruri lumești, iar întorcându-se la tatăl său, nu dorește decât să fie primit ca rob, din pricina vinovăției sale. Spre surprinderea sa, este întâmpinat însă de tatăl său cu dragoste, îmbrățișat, curățat și îmbrăcat.
Stăpânul casei, tatăl, exclamă: "acest fiu al meu era mort și trăiește iarăși, era pierdut și a fost găsit". În mod similar, Dumnezeu întâmpină cu brațele deschise pe toți aceia care vin la El având credința în jertfa lui Hristos pe cruce: fără plată, fără bani sau alte taxe de acest gen.
Biserica Lutherană Confesională “Sfânta Treime” din Suceava este determinată în a proclama acest mare adevăr al Sfintelor Scripturi, interesată fiind de a promova un creștinism fără superstiții, ce este în concordanță cu ceea ce Biserica creștină timpurie a predat.
Tot la liturghia de duminică s-a vorbit despre faptul că Biserica aparține oamenilor, tuturor oamenilor, indiferent de statutul lor social, bogat sau sărac, indiferent de educația de care aceștia au avut parte și indiferent de pregătirea lor teologică. Reformatorii lutherani s-au poziționat în antiteză cu biserica medievală a acelor vremuri, ce devenise o puternică instituție politică, depășindu-și astfel atribuțiile și mandatul ce i-a fost încredințat de către atotputernicul Dumnezeu.
Din pricina corupției și a goanei după averi, înalții prelați ai bisericii erau mai degrabă interesați de beneficii materiale decât de a împărtăși cu poporul nevoiaș vestea cea bună a Evangheliei lui Hristos. Mântuirea trebuia cumpărată de la ei și nu era darul lui Dumnezeu, precum Sfintele Scripturi învață.
La finalul slujbei, cei prezenți au fost încântați apoi de concertul Cvartetului Royal, format din Letiția Franciuc (flaut), Ciprian Constandache (vioară), Andreea Petruneac (violă) și Angelica Banea (violoncel), al cărui recital a fost ca un corolar al unei zile deosebite.