În perioada 27-29 octombrie 2023, Clubul Copiilor Fălticeni organizează două concursuri de interes național și regional: Concursul Național de Ecologie și Protecția Mediului „O lume mai curată, o lume mai bună”, ediția a XIV-a, activitate înscrisă în CAEN pe 2023, secțiunea D, poziția 2 și Concursul Interjudețean de Orientare Turistică „Cupa Dumbrava Minunată”, ediția a VIII-a, competiție înscrisă în CAERI pe 2023, poziția 1433.
De la prof. dr. Marcel Porof, directorul Clubului Copiilor Fălticeni, am aflat că pentru etapa I /faza indirectă a Concursului Național de Ecologie și Protecția Mediului „O lume mai curată, o lume mai bună” sunt înscrise, la cele 5 secțiuni, 240 de lucrări, aparținând copiilor din 30 județe și Republica Moldova. La etapa cu participare directă sunt înscriși 75 de participanți din 15 județe, din București și din Republica Moldova.
Pe lângă prezentarea lucrărilor, competiția mai include, în prima parte a zilei de sâmbătă, 28 octombrie, o aplicație practică care se va desfășura în zona Gura Humorului (Complexul Turistic Ariniș, Ariile Naturale Protejate Piatra Pinului și Piatra Șoimului, Mănăstirea Voroneț). A doua aplicație se va desfășura sâmbătă după-amiază în Parcul de Agrement „Nada Florilor” din Fălticeni
Concurs de orientare turistică în pădurile din zona Fălticeni, dar și în zona urbană
Concursul de orientare turistică are programate două etape, în pădurea Focșa, sat Roșiori, comuna Forăști, pe 28 octombrie, și una în interiorul municipiului Fălticeni, care se va desfășura duminică, 29 octombrie.
Așa cum am aflat de la prof. Gabriel Dan Beraru, coordonatorul cercului Orientare Turistică de la Clubul Copiilor Fălticeni, la Concursul de orientare turistică și-au anunțat participarea 17 echipaje, din care șase din județ (Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială Nr.1 Vadu Moldovei, Școala Gimnazială Oniceni, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și Clubul Copiilor din Fălticeni, cât și din țară (Palatul Copiilor Iași, Palatul Copiilor Botoșani, Clubul Copiilor Victoria, județul Brașov, Clubul Copiilor Roman, Clubul copiilor Cugir, județul Alba, Palatul Copiilor Târgoviște, Școala „Andrei Șaguna”, Deva, jud. Hunedoara), însumând un număr de 120 copii și 13 cadre didactice.
Această competiție, ajunsă la a VIII-a ediție, se bucură de susținerea Federației Române de Orientare, prin persoana inginerului Patraș Florin, arbitru FRO, și a altor cadre didactice cu mare experiență în domeniu, recunoscute la nivel național și nu numai.
Cele două activități sunt organizate cu sprijinul direct al Primăriei Municipiului Fălticeni, care asigură cazarea, masa și transportul participanților la zonele de concurs și la aplicația de la Gura Humorului și în parteneriat cu ISJ Suceava, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Club Rotari Fălticeni, Societatea de Geografie din România, filiala Suceava, Ocolul Silvic Bașotă și SLB Group.
„Mișcarea în cadrul natural și cunoașterea acestui minunat loc de țară în spirit ecologist și sportiv se numără printre obiectivele celor două competiții incluse în Calendarul Activităților Educative Naționale și Calendarul Activităților Educative Extrașcolare Regionale și Interjudețene pentru anul 2023.
Dată fiind însemnătatea acestor evenimente pentru comunitate, am aprobat asocierea Consiliului Local cu Clubul Copiilor Fălticeni în vederea organizării celor două competiții, suportând o parte importantă din cheltuieli”, a precizat primarul Cătălin Coman.