Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a efectuat controale pe linie de igienă la toate cele trei unități de alimentație unde au mâncat elevii francezi care au ajuns, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava cu simptome de toxiinfecție alimentară.
Foarte important de precizat, toate probele de materie primă recoltate de inspectorii sanitar-veterinari au dat rezultate conforme. Adică nu s-au găsit indicii ale unei posibile cauze a toxiinfecției.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul adjunct la DSVSA Suceava, a explicat că au fost recoltate probe din cașcaval, telemea, crenvurști de pui și alte produse consumate de elevi, toate rezultatele fiind conforme. S-a mai constatat că restaurantele au primit produse materie primă de la furnizori autorizați sanitar-veterinar, așadar nu au fost identificate probleme nici din acest punct de vedere.
Totuși, controlul amplu declanșat la cele trei unități a dus la identificarea unor probleme în bucătării, legate de depozitare necorespunzătoare produse alimentare, echipamente de igienă în bucătărie incomplete, documente de sănătate ale personalului incomplete ori lipsă contraprobe alimente.
Echipa de control a sanitar-veterinarilor a aplicat 4 sancțiuni contravenționale, de 10.000 de lei fiecare. La unul dintre agenții economici s-au aplicat două amenzi, iar la ceilalți doi câte o sancțiune contravențională.
Având în vedere că nu este vorba de probleme care să reprezinte un pericol imediat pentru sănătatea publică și pentru că nu s-a identificat un vinovat pentru posibila toxiinfecție a francezilor (care ar putea fi cauzată și de o viroză intestinală, de exemplu), nu publicăm numele agenților economici amendați.
”Toate deficiențele constatate la controale au fost remediate sau sunt în curs de remediere. Nu putem cataloga drept probleme majore pe linie de igienă ce am găsit”, a subliniat doctorul Corneanu.
De precizat și că cei sancționați pot achita în termenul legal jumătate din minimul prevăzut de lege pentru abaterile constatate, în cazul de față 500 de lei.
Săptămâna trecută, miercuri, un grup de 19 elevi şi un cadru didactic au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară: greaţă, vărsături, dureri abdominale și frisoane. Toate probele recoltate până acum de DSVSA Suceava, dar și de Direcția de Sănătate Publică, de la produse materie primă, alimente finite, apă, dar și analizele personalului din bucătării, au ieșit conforme și nu a fost identificată o posibilă cauză a problemelor de sănătate pe care le-au avut copiii francezi.