vineri, 27 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 253 (8477)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,755 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legislație

Modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând cu data de 10.11.2023, intră în vigoare prevederile Legii nr. 115 din 10 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Persoanele  care dețin în proprietate o locuință – casă sau apartament – și nu au încheiat până acum o poliță de asigurare pentru aceasta trebuie să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei până la această dată.

Conform PAID România, în județul Suceava erau încheiate pe 30 septembrie 49.511 polițe de asigurare obligatorie a locuinţei, gradul de cuprindere fiind de 17,36 %.

Prin Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, a alunecărilor de teren și a inundațiilor, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice și juridice asigură împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate cu această destinație în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și pentru care s-a păstrat în fapt destinația de locuință.

În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop; în acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte.

 

Lipsa poliței de asigurare se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei

Neconformarea încheierii de polițe de asigurare se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, constatarea și aplicarea sancțiunilor urmând să se facă de persoane împuternicite de către primar, valoarea amenzilor, în cotă de 100%, urmând să constituie venit la bugetul local. 

Prin Legea nr. 115 din 2023, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării. Printr-o altă prevedere a acestei legi (Articolul 11), asigurații care, după data intrării în vigoare a legii, procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire, emisă în condițiile legii, sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând structura de rezistență a locuințelor nu sunt despăgubiți pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate. PAID va recupera de la cei vinovați valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau nu s-au respectat normativele în construcții.

 

Polița PAD acoperă daunele provocate de cutremur, alunecare de teren, inundație

Asigurarea obligatorie de locuință – cunoscută și ca Polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) – se încheie exclusiv pentru construcțiile cu destinație de locuință, fiind vorba despre toate tipurile de locuință – socială, de serviciu, de intervenție, de necesitate, de protocol, casă de vacanţă. Locuința de Tipul A reprezintă construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, iar Tipul B reprezintă construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Locuințele situate în construcții tip bloc se încadrează în Tipul A.

Polița PAD acoperă daunele provocate de riscuri de catastrofă – cutremur, alunecare de teren, inundație – din cauze naturale. Polița PAD are două costuri, în funcție de materialul din care este realizată casa – Tip A, 20 de euro/an ( suma asigurată fiind de 20.000 euro), şi Tip B, 10 euro/an (suma asigurată fiind de 10.000 de euro).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD).
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei