- „Nu se plătesc taxe de parcare pentru parcările de reședință”, a ținut să clarifice Lucian Harșovschi, care spune că din toate cartierele sună oameni care cred că plătesc 100 de lei și își rezervă locurile de parcare pe un an de zile
- 31.364 mașini sunt înmatriculate pe municipiul Suceava, pentru care sunt amenajate 16.641 locuri de parcare, din care 2466 sunt cu plată, în subteran și suprateran
Ședință „cu scântei” în Consiliul Local Suceava, unde subiectul abonamentelor pentru parcările cu plată din municipiul reședință de județ a dus la „încăierarea” tuturor „taberelor” politice din deliberativ.
Timp de mai bine de două ore situația a fost analizată pe toate părțile, fiecare grupare politică venind cu propria variantă de modificare a hotărârii de Consiliu Local anterioară, astfel încât să îi mulțumească pe cei vizați direct de transformarea a 16 zone folosite ca parcări publice în parcări cu plată. Subiectul, rostogolit în fel și chip în social media și în presă, transformat imediat într-unul de campanie electorală, i-a „încins” pe aleșii locali, care nu mai reușeau deloc să ajungă la un punct comun.
În vreme ce inițiatorii proiectului, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, au venit cu o variantă de abonamente anuale de 100 de lei, cu TVA inclus, valabile de luni până vineri, în intervalul 08.00-20.00, și sâmbătă integral, pentru riverani, la parcările supraterane, care a rămas nemodificat, restul partidelor au venit cu alte propuneri și variante.
PSD a propus inițial să fie date abonamente gratuite riveranilor, măsură care a fost categorisită de ceilalți ca fiind avansată doar ca să „dea bine”, când în realitate nu rezolvă cu nimic situația, pentru că ar transforma într-o glumă ideea de parcări cu plată. Apoi, liderul grupului, Dan Ioan Cușnir, a anunțat că cei cinci consilieri PSD nu vor vota deloc proiectul, prin urmare nu vor mai face nici amendamente, motivând că întreaga discuție a devenit una electorală.
USR a venit cu o listă de propuneri interesante, dar care nu vizau strict problema riveranilor din noile zone în care s-au introdus taxele de parcare, ci vizau întregul proiect, motiv pentru care primarul Sucevei a propus ca acestea să fie discutate în cadrul unei viitoare ședințe, în care va fi refăcut întregul regulament al parcărilor cu plată.
PMP a venit cu un amendament care completa practic propunerea PNL, de reducere a tarifelor pentru riverani – persoane fizice, cu cele pentru persoane juridice, adică firme. Liderul grupului, Anca Gâtlan, a venit cu exemple concrete de firme care plătesc pentru cinci mașini peste 10.000 lei anual pentru abonamentele de parcare, solicitând modificarea tarifelor, la un nivel apropiat de cel al persoanelor fizice. În cele din urmă, după o pauză de discuții, în care spiritele s-au mai calmat, cei de la PMP au revenit cu o variantă de reducere cu 50% a tarifelor actuale pentru persoanele juridice, care a fost susținută atât de PNL, cât și de ProRomânia, rămasă doar cu un singur consilier, după demisia lui Radu Constantin Pricope.
O altă propunere – bombă, a USR, de a proroga aplicarea prevederilor hotărârii de Consiliu Local până la începutul anului viitor, a fost respinsă de cei mai mulți consilieri, mai ales că, după cum a remarcat Cristian Timoficiuc, ar fi „generat haos total în parcările din Suceava”, unde timp de două luni nu ar mai fi fost valabilă nici o taxă și nici abonamentele deja eliberate, iar toate locurile, inclusiv din cele trei parcări subterane, ar fi putut fi ocupate de oricine voia, cât timp voia.
În final, după toate discuțiile, acuzațiile și nervii consumați, varianta finală, aprobată în Consiliul Local, oferă cetățenilor din zonele în care locurile de parcare amenajate pe domeniul public au devenit cu taxă posibilitatea de a solicita abonamente de riveran, cu doar 100 de lei pe an.
De asemenea, persoanele juridice (firmele) pot obține abonamente de parcare valabile un an de zile, de luni până sâmbătă, în intervalul 08.00-20.00, cu doar 500 de lei, în limita locurilor disponibile.
Lucian Harșovschi: „Nu se plătesc taxe de parcare pentru parcările de reședință”
În tumultoasele discuții care au avut loc a intervenit și viceprimarul Lucian Harșovschi, care a vrut să lămurească o problemă care i-a alarmat degeaba pe mulți suceveni, pentru că nu li s-au dat informațiile corecte.
„Nu se plătesc taxe de parcare pentru parcările de reședință dintre blocuri. Toate zonele în care au fost introduse parcări cu plată sunt centrale, la bulevardele principale și intens circulate, unde găsirea unui loc de parcare liber era o provocare pentru oricine ajungea acolo cu diverse probleme. Parcările cu taxă au rezolvat problema asta, dar îi nemulțumesc pe cei care locuiesc în zonă, care au avantaje din poziția lor, dar și dezavantaje. De aceea am și venit cu varianta de abonamente de riveran, pentru a le da o facilitate. Primăria Suceava a amenajat, prin reabilitare, 14.175 locuri de parcare, pe care nu se iau bani, iar în plus, sunt 2.466 de locuri cu plată în zone centrale și intens circulate. S-au vehiculat niște informații aiurea, ca să sperie lumea și să stârnească nemulțumiri, doar ca să câștige unii capital electoral”, a spus Lucian Harșovschi, care le-a atras atenția unor consilieri că au votat în cunoștință de cauză introducerea parcărilor cu taxă, iar acum spun că nu au avut habar de nimic.
De menționat faptul că în evidențele Primăriei Suceava sunt 31.364 mașini înmatriculate pe municipiu, pentru care sunt amenajate 16.641 locuri de parcare, dar numărul real al celor care circulă în oraș este mai mare, pentru că unele sunt pe firme, înmatriculate pe alte județe ori Capitală, iar multe alte mașini vin din localitățile învecinate.