Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 252 (8476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inacceptabil

Șoferii care vor să intre în România din Ucraina au timpi de așteptare de 14 zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timpii de așteptare ai tirurilor care intră în România prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret sunt uriași și cresc de la o zi la alta. Miercuri, 25 octombrie, timpul de așteptare crescuse la nu mai puțin de 14 zile. Da, da. Ați citit bine, e vorba de două săptămâni de așteptare. În aceste condiții, transportatorii și cei care importă mărfuri din Ucraina au ajuns la disperare și spun că în afara acestui timp uriaș pierdut de pomană au crescut exponențial și cheltuielile.

Elena Corlățean, administratorul firmei Alfa Lemn Suceava, spune că importă lemn pentru mobilier stradal și pentru stâlpi de aproximativ 10 ani, dar nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situație. ”De mai bine de o lună suntem în această situație, iar timpii de așteptare cresc de la o zi la alta. La rândul nostru avem comenzi de onorat și în lipsa materialelor ne va fi greu spre imposibil să livrăm bunurile către cei cu care am încheiat contracte. În plus, transportul costă acum chiar și de trei ori mai mult și ajunge la 1.300-1.400 de euro, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari pentru noi. Or, contractele încheiate cu beneficiarii sunt la anumite prețuri, iar dacă cheltuielile vor continua să crească vom avea probleme și mai mari”, a arătat Elena Corlățean.

Femeia spune că totul este din cauza vameșilor din PTF Siret, care lucrează extrem de încet, aspect confirmat și de șoferii de tiruri care tranzitează acest punct dintre Ucraina și România. O altă problemă semnalată este aceea că la vama de interior din Suceava, unde se pot realiza o serie de formalități, nu există un birou fitosanitar, iar activitatea este asigurată de o persoană care vine de la Fălticeni, în limita timpului disponibil pe care îl are.

 

  • O distanță de 400 de metri dintre vama ucraineană și cea română, parcursă în mai bine de 16 ore

 

Sorin Asofronie are o firmă de tiruri la Șcheia și face transporturi din Ucraina în mod curent. Acesta a explicat că acum nu mai sunt cozi în partea ucraineană, și asta pentru că autoritățile din țara vecină au pus la punct o aplicație prin care programarea în Punctul de Trecere a Frontierei Porubne, corespondentul PTF Siret, se face imediat după vămuirea de la Cernăuți. În acest fel, șoferii fie lasă tirurile în parcări special amenajate, fie stau în tiruri până când trebuie să se prezinte în punctul de control de la frontieră.

”La cum se mișcă lucrurile în acest moment am ajuns să facem două curse pe lună spre și dinspre Ucraina. Am șoferi care refuză să lase tirul în parcare și îmi solicită, pe bună dreptate, plata pentru acele zile petrecute în așteptare. Iar o zi de parcare costă între 100-250 de grivne (2,5-6 euro) pe zi, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare. Mă gândesc să renunț la aceste curse începând cu anul viitor pentru că nu câștig efectiv nimic. Deocamdată, am o serie de contracte în derulare și din respect pentru parteneri le voi onora. Și toată problema e la vama română. Vă dau un singur exemplu: în urmă cu două săptămâni am stat 40 de minute în vama ucraineană pentru controlul documentelor, iar pentru a ajunge în vama română, o distanță de 400 de metri am parcurs-o în mai bine de 16 ore. În mod evident, lucrurile se complică la noi, unde pentru procesarea documentelor se stă și câte trei ore, iar așa ceva mi se pare inacceptabil”, a detaliat Sorin Asofronie.

Una dintre explicațiile acestor timpi de așteptare enormi, inclusiv la trecerea din România spre Ucraina, unde se stă și aproape două zile, ar fi aceea a lucrărilor de modernizare din PTF Siret. Totuși, această scuză nu poate fi scoasă în față la nesfârșit, iar autoritățile trebuie să se implice pentru a evita această adevărată bătaie de joc la adresa șoferilor de tir și a firmelor care fac importuri din Ucraina. Nu de alta, dar dacă se închid afacerile vom avea mai mulți șomeri și mai puțini bani la bugetul consolidat al statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șoferii care vor să intre în România din Ucraina au timpi de așteptare de 14 zile.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șoferii care vor să intre în România din Ucraina au timpi de așteptare de 14 zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei