Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 252 (8476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Absurd

Elevi suceveni, cu medii de 4 și 5, primesc burse de merit de 450 de lei/lună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noile criterii în funcție de care elevii primesc burse de merit dau naștere la o mulțime de situații absurde, în care elevi cu medii de repetenție sunt recompensați de Ministerul Educației cu burse de 450 de lei pe lună.

Astfel de cazuri întâlnim la clasele profesionale, la clasa a IX-a, aproape fiecare liceu tehnic având în centralizările sale elevi cu medii 4 și 5 care figurează pe lista merituoșilor.

Noua metodologie aprobată de ministerul de resort prevede faptul că primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la media cea mai mare către cea mai mică, vor fi răsplătiți cu burse de merit, fără a exista o limită de medie, un plafon care să-i excludă pe elevii care au medii sub un anumit prag.

Deci, da, se poate lua bursă de merit cu medii de 2, 3, 4 sau 5 dacă elevii sunt în primii 30% din clasă, totul spre disperarea elevilor care învață la licee de top, au medii peste 9, însă, potrivit legii, nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de minister.

 

„Am ajuns să plătim elevii doar că vin la școală”

 

Prof. Maria Teodoreanu, directarea Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, a menționat că la liceul pe care îl conduce sunt elevi cu medii de 4 și 5 care beneficiază de burse de merit.

„Burse de merit cu medii mici, chiar și sub 5, apar la clasa a IX-a, la învățământ profesional, unde la acordarea bursei se ține cont de media de admitere. Or în aceste cazuri vorbim de medii de admitere mici, de elevi care au medii modeste la evaluarea națională sau chiar nu au susținut acest examen. La Colegiul Tehnic <Petru Mușat> Suceava sunt burse de merit pentru elevi cu medii de admitere de 4, 5, la profesională, clasa a IX-a. La celelalte clase, media urcă. În total, avem în această lună 259 de burse de merit, 27 de medii sunt sub 5”, a explicat Maria Teodoreanu.

Situație similară și la un alt colegiu tehnic sucevean.

Prof. Delia Irimia, directoarea Colegiului „Samuil Isopescu” Suceava, a menționat că cea mai mică medie pentru care acordă bursă de merit este de 5,29, la clasa a IX-a, tot la clasa profesională.

„Într-adevăr ar fi trebui să existe un prag de acordare a acestor burse. Condiția este ca acești elevi să aibă nota 10 la purtate, dar nu există o altă condiție în ceea ce privește media”, a menționat prof. Irimia.

La Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava sunt 20 de elevi de clasa a IX-a cu medii sub 5 care primesc stimulente financiare, potrivit reprezentanților școlii. Iar scenariul este similar în toate liceele cu clase profesionale din județ.

„Am ajuns să plătim elevii doar că vin la școală”, conchide un director din județ.

 

Elevi cu medii de aproape 9,50 nu au mai prins bursă

 

O altă situație paradoxală survenită ca urmare a criteriilor impuse de Ministerul Educației apare la colegiile de top, cu elevi cu medii mari, unde mulți dintre ei nu au mai prins bursa de merit, pentru că nu se încadrează în procentul de 30% impus de minister.

Sunt clase în care marea majoritate a elevilor au medii peste 9, însă doar 30% dintre aceștia sunt motivați prin bursa de merit. De asemenea, potrivit legii, toți elevii cu medii peste 9,50 sunt răsplătiți cu bursă.

„Sunt clase foarte bune, unde majoritatea elevilor au medii peste 9,50 și toți primesc bursă, pentru că legea prevede ca toți elevii cu medie de peste 9,50 să beneficieze de acești bani. De partea cealaltă, sunt elevi cu 9,48, 9,40, care nu beneficiază de bursă pentru că nu se încadrează în primii 30% dintre elevi. Sunt situații cel puțin absurde”, a menționat prof. Daniela Dungeanu, directoarea Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava.

Aceasta a mai menționat că în cadrul liceului au fost acordate 525 de burse de merit.

 

Profesorii din comisia de acordare a burselor, depășiți de volumul de muncă

 

Odată cu publicarea noii metodologii de acordare a burselor, la nivelul fiecărei unități de învățământ a fost constituită o comisie formată din profesori care au în sarcină înregistrarea, gestionarea, departajarea, transmiterea tuturor datelor legate de burse.

Profesorii din aceste comisii aduc în atenție că volumul de muncă este unul consistent, iar aplicația ministerului în care sunt înregistrați beneficiarii creează constant probleme.

„Este o răspundere foarte mare pe umerii acestor comisii, un volum foarte mare de muncă îngreunat de poticnirile aplicației Ministerului Educației care centralizează elevii. Sunt sute de elevi, sute de situații, dosare pentru burse sociale, condiții și criterii de analizat. Este un consum foarte mare de toate părțile, o lege precipitată care nemulțumește foarte multă lume și care nu-și atinge scopul, acela de a motiva elevii performanți”, a mai adăugat un alt director din municipiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi suceveni, cu medii de 4 și 5, primesc burse de merit de 450 de lei/lună.
 Vizualizări articol: 2269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Elevi suceveni, cu medii de 4 și 5, primesc burse de merit de 450 de lei/lună3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei