Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 252 (8476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să ne liniștim mintea agitată

În viața de zi cu zi, modelele de gândire negativă acaparează mintea și modifică cu ușurință felul de a fi și simți, comportamentul. Este ca și cum ai avea ochii legați și, în consecință, n-ai mai putea să vezi ce se întâmplă cu adevărat în jurul tău. Când modelele de gândire negativă preiau controlul, chiar ajungi să crezi că soția ta e leneșă; nu mai vezi că ea s-a străduit din greu ca tu să ai parte de o cină sănătoasă. Crezi că din casa aia o să iasă un străin înarmat cu o pușcă; nu-ți mai dai seama că un astfel de scenariu este exagerat. Dar când devii mai conștient de gândurile tale, dai jos legătura aceea care te-a orbit.

Printre activitățile care favorizează o mai bună conștientizare a gândurilor se numără tehnica conștientizării permanente a gândurilor. Chiar și alergarea pe distanțe lungi, cu pașii ei repetitivi, te poate ajuta să-ți conștientizezi gândurile și să te orientezi în prezent. Poți să observi ritmul pe care îl creezi când talpa îți atinge solul, să remarci detaliile copacilor și ale frunzelor când treci pe lângă ei și să observi perindarea gândurilor. Angajarea cu regularitate în orice fel de practică minte-corp îți permite să te concentrezi mai puțin asupra gândurilor negative despre tine; începi să observi mai ușor împrejurimile și pe ceilalți oameni. Și, în momentele de reactivitate, ești capabil să observi că ai gânduri negative și acestea se vor risipi mai repede. Conștientizarea gândurilor favorizează reziliența la stres.

Pentru a deveni conștient de gândurile tale, închide ochii, fă câteva respirații relaxate și concentrează-te pe ecranul de cinematograf al minții. Fă un pas mental înapoi și urmărește trecerea gândurilor „pe ecran" ca și cum ai urmări traficul pe o stradă aglomerată. Când devii conștient de gândurile tale, inclusiv de cele neplăcute, poți să le etichetezi, să le accepți și chiar să râzi de ele. De exemplu: „Uite că mă critic din nou. O fac atât de des, încât devine amuzant.”. În loc să împingi lucrurile undeva în adânc sau să le primiți să-ți controleze comportamentul, lasă-ți gândurile negative să treacă pe lângă tine.

Conștientizarea gândurilor poate fi utilă și în cazul gândirii negative pentru că pune o oarecare distanță între gândul instinctiv și reacția ta la el. Îți dai seama că nu trebuie să urmărești firul poveștii din capul tău - pentru că, după cum vei observa, de obicei acel fir nu duce la o gândire productivă. După cum se pare, zilnic, prin mintea noastră trec circa 65.000 de gânduri. Nu prea putem să ne controlăm generarea propriilor gânduri; ele apar orice am face. Și aici sunt incluse și gândurile pe care nu le am invita niciodată. Dar, când practici conștientizarea gândurilor, observi că circa 90% sunt repetări ale unora anterioare. Te simți mai puțin constrâns să te agăți de ele și să te lași dus în direcția pe care ți-o arată. Pur și simplu nu merită să fie urmărite. Cu timpul, înveți să-ți confrunți propriile „rumegări" sau gânduri problematice și să spui: „E doar un gând. O să treacă”. Și ăsta e un secret despre mintea umană: Nu trebuie să credem tot ceea ce ne spun gândurile. Singurul lucru de care putem fi siguri este că gândurile noastre sunt într-o continuă schimbare.

Data viitoare când observi că unele gânduri nepoftite îți umblă prin cap, ai putea încerca asta: închide ochii; respiră normal, dar fii atent la respirație; când gândurile îți vin în minte, imaginează-ți că nu ești decât un simplu martor al lor și urmărește-le cum se risipesc în depărtare; încearcă să nu-ți judeci gândurile sau pe tine pentru că ai aceste gânduri; readu-ți atenția la respirație, concentrându-te pe senzația naturală pe care ți-o dau inspirațiile și expirațiile.

Cu antrenament, gândurile care îți zumzăie prin minte se vor liniști și te vei afla într-o stare de mai mare concentrare. Imaginează-ți mintea ca pe un glob cu fulgi de zăpadă. Mințile oamenilor se află adesea în stare de agitație, iar globul este înnorat de gânduri. Dar luarea unei pauze de minimeditație le permite gândurilor să se liniștească în cele din urmă, ceea ce-ți oferă mai multă claritate. Te vei putea elibera de corvoada urmăririi propriilor gânduri.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să ne liniștim mintea agitată.
 Vizualizări articol: 8601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 52 voturi
Cum să ne liniștim mintea agitată5.0552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei