Foștii mineri din județul Suceava care acum sunt pensionari sunt extrem de revoltați după ce au aflat că veniturile pe care le încasează ar putea fi tăiate substanțial. Mihai Petrușanu, fost lider al minerilor de la Crucea, a făcut un apel către toți parlamentarii suceveni să ia atitudine pentru a nu se ajunge la această nedreptate.
”Din declarațiile reprezentanților Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Casei Naționale de Pensii rezultă că formula de calcul pentru determinarea valorii pensiei din viitoarea Lege a Pensiei va fi preluată din Legea 127/2019. Astfel, punctul mediu anual, care este folosit în prezent la calculul drepturilor de pensie, element determinant în calculul pensiilor, un bun patrimonial câștigat de pensionari, va dispărea și se va introduce o nouă noțiune, valoarea punctului de referință. În situația în care se va folosi metoda de calcul din Legea 127/2019, pensionarii care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă și cărora li s-a considerat stagiul de cotizare mai mic sau egal cu 25 de ani vor avea parte de o înghețare a cuantumului pensiei pe o perioadă de câțiva ani”, a arătat Mihai Petrușanu.
Fostul lider de sindicat spune că cei mai afectați vor fi pensionarii care și-au desfășurat activitatea în minerit și pentru care, conform legilor anterioare, stagiul complet de cotizare este 15 ani (zona I de expunere la radiații), 17 ani (zona II de expunere la radiații), cum este cazul celor de la minele de uraniu, și de 20 de ani pentru cei care au lucrat în subteran la minele de minereuri, cărbune etc.
Potrivit unui calcul simplu, minerii spun că vor pierde bani serioși din pensie. Conform unei simulări, prin actuala metodă de calcul, dacă un miner încasează venituri lunare de 4.460 de lei, prin noua metodă de calcul pensia va fi de 3.570 de lei/lună, adică o scădere de 900 de lei a veniturilor.
Pe valea Bistriței, în bazinul Dornelor și în zona Gura Humorului sunt mii de mineri pensionari, astfel încât o decizie de acest fel va avea un impact serios nu doar asupra familiilor direct implicate, ci pentru întreaga economie. Minerii spun că se așteaptă ca politicienii suceveni să ducă în Parlament și la Guvern solicitările lor, iar decizia finală să nu fie acea de amputare a unor drepturi câștigate legal și cu multă trudă în condiții dintre cele mai dificile.