Vizualizarea creativă este tehnica prin care vă puteți folosi imaginația pentru a crea ceea ce vă doriți în viață. Ea nu are nimic nou, ciudat sau neobișnuit. O utilizați deja în fiecare zi, de fapt în fiecare minut. Este puterea naturală a imaginației dumneavoastră la care recurgeți în mod constant, fie că sunteți sau nu conștienți.
Până acum, mulți dintre noi ne-am folosit puterea vizualizării creative oarecum inconștient. Din cauza propriilor păreri negative despre viață, adânc înrădăcinate, ne-am așteptat și ne-am imaginat în mod automat și inconștient că destinul ne-a hărăzit tot felul de lipsuri, limitări, dificultăți și probleme. Într-o oarecare măsură, acestea sunt propria noastră creație.
Folosirea vizualizării creative ne oferă o cheie pentru accesul la bunătatea naturală și la generozitatea vieții: dragoste, împlinire, bucurie, relații bune cu ceilalți, satisfacții în muncă, autoexprimare, sănătate, frumusețe, prosperitate, pace interioară și armonie.
Imaginația reprezintă capacitatea de a crea o idee, o reprezentare mentală sau o senzație în legătură cu ceva anume. În vizualizarea creativă vă folosiți imaginația pentru a genera o imagine clară, o idee sau un sentiment care doriți să se manifeste în realitate. După aceea, continuați să vă concentrați cu regularitate asupra acestora, oferindu-le energie pozitivă până când ele devin realitate obiectivă sau, cu alte cuvinte, până când realizați ceea ce v-ați imaginat.
Obiectivul ales se poate afla pe orice nivel – fizic, emoțional, mental sau spiritual. Vă puteți imagina într-o casă nouă, într-o slujbă nouă, într-o relație plină de satisfacții, având o senzație de calm și seninătate sau vă puteți îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare. Vă puteți închipui descurcându-vă fără efort într-o situație dificilă sau vă puteți vedea pur și simplu ca o ființă radioasă, plină de energie vitală. Puteți lucra și obține rezultate la orice nivel. Prin experiență veți descoperi care sunt imaginile și tehnicile care vi se potrivesc cel mai bine.
Să spunem, de exemplu, că nu sunteți mulțumiți de situația actuală de la locul de muncă. Dacă aveți impresia că ceea ce faceți vi se potrivește în linii mari, dar că anumiți factori ar trebui îmbunătățiți, puteți începe prin a vă imagina optimizările pe care vi le doriți. Dacă nu obțineți rezultate sau dacă simțiți că ați prefera o altă slujbă, concentrați-vă asupra imaginii care vă plasează în condițiile de lucru dorite.
Tehnica de bază este aceeași în toate situațiile. După ce vă relaxați, ajungând într-o stare mentală profundă, calmă, meditativă, imaginați-vă că lucrați în condițiile ideale.
Proiectați-vă într-o ambianță pe care v-ați dori-o, făcând ceea ce vă place și vă mulțumește, colaborând armonios cu ceilalți, primind aprecieri și recompense financiare pe măsură. Adăugați orice alte detalii pe care le considerați importante, cum ar fi orele de lucru, gradul de autonomie și/sau de responsabilitate și așa mai departe. Încercați să simțiți cât mai bine că lucrul acesta este posibil; trăiți senzația respectivă ca și cum s-ar fi împlinit deja. Pe scurt, imaginați-vă că ceea ce vă doriți tocmai se întâmplă!
Repetați exercițiul acesta scurt și simplu cât mai des, să spunem de două ori pe zi sau ori de câte ori vă vine în minte. Dacă dorința și intenția de a schimba lucrurile vă sunt clare, există mari șanse ca o anumită modificare să se producă destul de curând la locul de muncă.
Aici trebuie făcută observația că această tehnică nu poate fi folosită pentru a „controla” comportamentul altora sau pentru a-i determina să facă ceva împotriva propriei lor dorințe. Efectul vizualizării constă doar în înlăturarea barierelor noastre interioare care stau în calea armoniei naturale și a împlinirii potențialului personal. Odată cu eliminarea acestora, orice om se poate manifesta sub aspectul care îl avantajează cel mai mult.
Pentru a folosi vizualizarea creativă, nu aveți nevoie să vă însușiți anumite idei metafizice sau spirituale, deși trebuie să căutați să aveți încredere în anumite concepte. Nu este necesar să „credeți” în nicio altă putere în afara celei personale. Trebuie doar să manifestați dorința de a vă îmbogăți cunoașterea și experiența și să aveți o minte suficient de flexibilă pentru a încerca ceva nou, într-un spirit pozitiv. Studiați principiile, experimentați tehnicile cu mintea și inima deschise și apoi judecați singuri dacă vă sunt sau nu de folos.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com