Democrația nu este perfectă, dar nu s-a inventat ceva mai bun ca formă de organizare statală până în prezent. Una dintre zonele în care ”scârțâie” jalnic democrația este protecția fără limite a minorităților. Empatia și grija nelimitată față de cei dezavantajați de soartă sub toate aspectele (etnice, rasiale, religioase, ale opțiunilor sexuale etc.) s-a transformat dintr-o atitudine nobilă într-o posibilitate ticăloasă de profit material, dar nu numai, pentru cei fără scrupule. Mai mult, aceste minorități s-au transformat, contra unor avantaje evidente, în masă de manevră eficientă și de succes pentru politicieni. Organizațiile afro-americanilor sau ale celor care optează pentru căsătorii între persoane de același sex sunt cele mai evidente exemple. Dar ce facem dacă legislația națională, inclusiv Constituția, deciziile UE sau ale ONU conferă minorităților avantaje față de ceilalți cetățeni? Să dăm exemple.
Conform constituției din 2003, Curtea Constituțională a României, formată din 9 membri, poate anula orice act normativ emis de Guvern sau Parlament. Sunt deasupra celor 466 de aleși din Parlament, deși au fost numiți! Și nu au nici o jenă în a călca în picioare interdicțiile generate de conflictele de interese. Ei își votează propriile salarii și pensii speciale!! Bătaie de joc din partea unor specialiști în drept, din care unii nu au excelat decât prin obediență față de politicieni fără scrupule (Daniel Morar, Lidia Stanciu etc.). Ar trebui revenit la prevederile valabile în Constituția din 1991 care stipula că parlamentul, cu 2/3 din voturi, poate invalida ticăloșiile acestor specialiști. Să așteptăm manifestări de bun-simț din partea celor nouă este exclus. Minoritatea lor este deasupra majorității Parlamentare.
Am fost loviți și ne-a durut material și uman refuzul Austriei de a deveni stat membru Schengen. Din 27 de state, doar austriecii s-au opus! Iar veto-ul lor a anulat opțiunea celorlalți. Este democratic sau dictatorial? Unul din 27 să decidă? Jalnic și trist!!
În Consiliul de Securitate al ONU s-a supus la vot condamnarea Rusiei care a atacat Ucraina barbar și fără declarație de război. Au ucis, violat și jefuit cum au mai făcut hoardele rusești în toată istoria. Rusia, ca membru permanent al Consiliului, a votat contra condamnării sale (nu este conflict de interese la acest nivel?) și rezoluția a picat. Criminalul votează contra condamnării sale și impune decizia!! Democrație? Un vot din șase (numărul membrilor permanenți ai Consiliului) este hotărâtor și minoritatea agresivă, la propriu, se impune!
Susțin fără rezerve democrația națională și instituțiile sale, UE și ONU! Nu trebuie dat foc la cojoc pentru un păduche, sau mai mulți, cum se spune în popor. Soluția simplă, dar și grea este reformarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale. Iar discriminarea ”pozitivă” a minorităților în general trebuie anulată. Este și în dezavantajul lor, pentru că generează resentimente din partea majorității.
PS: Putiniștii au primit ordin să nu susțină pe față criminalul de la Kremlin. Dar să spună că nu îl plac pe Zelinsky pentru că este obraznic! Ne lipsește din 2005 un ”obraznic” în fruntea României și pentru România!
Dan Strutinschi