Anotimpul rece și-a făcut deja apariția, iar una dintre problemele frecvente care apar după ce oamenii încep să folosească instalațiile de încălzire după o pauză de mai multe luni este aceea a coșurilor de fum. De aceea, extrem de important este ca aceste coșuri de fum să fie curățate, pentru a elimina multe riscuri de incendiu. Cezar Cătălin Șlincu este un coșar cu experiență vastă în acest domeniu și spune că este recomandat ca acțiunea de curățare a coșurilor de fum să fie făcută primăvara, la finalul sezonului rece, dar nu este exclusă operațiunea nici înainte ca sobele sau șemineele să fie puse în funcțiune. Administrator al firmei ”Hornar de Bucovina”, Cezar-Cătălin Șlincu face parte din Asociația Hornarilor și Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee – ASFOCH.
„Având în vedere numărul mare de incendii izbucnite în perioada sezonului rece din cauza coșului de fum defect ori cu improvizații, readucem aminte cetățenilor următoarele recomandări pentru prevenirea acestor evenimente nedorite: asigurați verificarea și curățarea periodică a coșului de evacuare a fumului; amplasați o tablă metalică pe dușumea, în fața sobei alimentate cu combustibil solid; nu folosiți soba defectă, supraalimentată cu combustibil sau nesupravegheată; nu lăsați copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcțiune”, a detaliat Cezar Catalin Șlincu.
Potrivit hornarului sucevean, statisticile arată că 18 locuințe sunt afectate zilnic de incendii în perioada sezonului rece. Cezar Cătălin Șlincu a explicat de ce apar problemele la coșurile de fum: ”Construcția greșită a coșului de fum sau alegerea greșită a materialelor din care e realizat; Utilizarea unor lemne de foc care nu sunt uscate suficient; Păsările care își fac cuib în interiorul coșului sau pânza de păianjen care favorizează crearea unui dop din frunze uscate și alte depuneri; Distanța prea mică față de materialele combustibile; Reglajul greșit și <găurile> din coș (coșul nu e etanșeizat corect)”.
Din aceste motive, se recomandă curățirea periodică a coșurilor de fum, dar și evitarea unor improvizații care pot fi fatale sau care se pot lăsa cu pagube materiale semnificative.
”Se spune că cine vede un coșar are noroc. Eu spun că persoanele care apelează la expertiza unui coșar pentru activități de mentenanță și nu numai sunt mai norocoase, și asta pentru că dau dovadă că le pasă de siguranța lor și a bunurilor pe care le dețin. Am clienți de prin toate zonele județului Suceava, dar și de la Botoșani. Important este ca oamenii să înțeleagă importanța curățării coșurilor de fum, dar și a verificării periodice a sobelor și șemineelor, și asta pentru că pot apărea probleme dintre cele mai diverse. Siguranța primează înainte de toate”, a transmis Cezar Cătălin Șlincu.