Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an sesizări privind 101 înșelăciuni săvârșite prin mijloace de comunicare online și 79 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.
Sunt cifre mari, iar pe lângă înșelăciunile online mai cunoscute (cele gen site-uri fantomă care imită OLX, de exemplu, și vând produse care nu există), mai nou atrag atenția înșelăciunile cu așa-zisele investiții în monede digitale, pe fondul reglementării deficitare a pieței criptomonedelor.
În aceste cazuri, trist este că e vorba de înșelăciuni mari, de ordinul miilor de euro ori chiar sume și mai mari.
”Promovarea agresivă a monedelor digitale și reglementarea deficitară a pieței criptomonedei crește șansele expunerii la un risc major de fraudă. Valoarea monedelor digitale este în aparenţă în continuă creştere şi promite investitorilor câştiguri rapide printr-o investiție minimă.
În momentul în care victima dorește să retragă <câștigul>, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care aceasta nu mai dispune de fonduri. Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din sumă, fiind înșelate și prin această modalitate.
Poliţiştii suceveni recomandă celor care primesc oferte de tranzacţionare a criptomonedelor să verifice cât mai bine produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit, să nu deschidă anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi și să nu acceseze link-uri primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor de internet, în octombrie, ”Luna europeană a sigurnaței cibernetice”, polițiștii suceveni au demarat o nouă campanie de prevenire a criminalității online, ”10 sfaturi pentru o navigare în siguranță în mediul online”.
Activitățile desfășurate vor viza informarea cetățenilor, dar și a copiilor, adolescenților și tinerilor cu privire la principalele riscuri și vulnerabilități întâlnite pe internet, precum și la mecanisme de prevenire a acestora, oferind sfaturi pentru o navigare în siguranță pe internet.