Se vorbește foarte mult despre viața cotidiană, agitată, ce cauzează atacuri de cord. Se folosesc termeni precum „stres”, „tensiuni cotidiene” pentru a explica rata mortalității cauzate de atacurile de cord. Cauza este simplă: organismul nu este doar încărcat de tensiuni și stres, ci este și otrăvit în interior ca rezultat direct al unui stil de viață necorespunzător. Sărurile insolubile de calciu și depunerile de colesterol „rău“ dăunează vaselor de sânge. În plus, sângele este dens și acid, fapt ce produce inevitabil cheaguri în vasele de sânge. Asta înseamnă că toți oamenii care nu încep să aibă grijă de inima lor din timp pot, mai devreme sau mai târziu, să se aștepte la un atac de cord.
Destui oameni nu fac discriminări în ceea ce privește alegerea băuturii și a mâncării, nu au limite în cantitățile pe care le consumă și petrec nopți întregi în fata ecranelor calculatoarelor, la birou, îmbibați în mirosul de tutun și aroma cafelei tari. Nu au niciodată timp să facă o plimbare, dorm 3-5 ore pe noapte și telefonul le suna 24 de ore pe zi. Ei cred de obicei că sunt în stare bună pentru că nu suferă de nicio durere. Chiar atunci când se prăbușesc din cauza atacului de cord, ei încă refuză să dea vina pe stilul de viață adoptat. După spusele lor, cauza era legată doar de stresul muncii și al grijilor zilnice. Așa cum știm din istorie, ființele umane au trăit sub stres. Nu ne putem imagina stresul pe care îl trăiau strămoșii noștri îndepărtați când erau în pericolul constant de a fi atacați de orice animal sălbatic. Ei aveau mijloace limitate de apărare împotriva cataclismelor (uraganelor, cutremurelor, inundațiilor) și de a se adăposti de vânt, soare, ploaie sau zăpadă. Genele au conservat capacitatea de a rezista la stres – viața a fost întotdeauna plină de stres, nu e ceva nou în asta.
O hotărâre puternică constituie un factor pozitiv care vă va ajuta să trăiți sănătos. Mulți oameni sunt apți din punct de vedere fizic sau chiar aveau realizări atletice, în ciuda atacurilor de cord. Celulele din organismul nostru au puterea miraculoasă de a se regenera. Mușchiul inimii poate fi refăcut și îmbunătățit ca orice alt mușchi. Nu este o sarcină ușoară după un atac de cord, dar este posibil.
Când ne gândim la boli de inimă, ar trebui să ne uităm la întregul sistem circulator, incluzând toate arterele și venele care ne poartă sângele. Condiția vaselor de sânge este reflexia funcționării inimii, rezistența și fiabilitatea sa. Vârsta noastră biologică nu e determinată de către numărul de ani trăiți, ci de starea generală a vaselor capilare și a venelor, flexibilitatea lor, curățenia și abilitatea de a reacționa la toate felurile de stres: tensiune nervoasă, zgomot, schimbări de temperatură și vreme etc.
Dacă doriți un program complet destinat menținerii unei inimi sănătoase, trebuie să efectuați zilnic exerciții terapeutice și tehnici de respirație pentru eliminarea stresului, a agitației mentale și pentru detoxifierea corpului. Chiar dacă nu sunt despre boli de inimă, aceste sfaturi ajută la îmbunătățirea sănătății întregului organism, incluzând inima, unul dintre cele mai importante organe.
Pe scurt, sănătatea inimii noastre depinde de modul în care ne eliberăm zilnic de stres, condiția sănătoasă a restului sistemului circulator (de exemplu calitatea sângelui, alcalinitatea sa și funcționarea eficientă a ficatului și rinichilor).
Felul în care obținem aceasta este următorul: un stil de viață activ; regimul alimentar, care constă, majoritar, din produse pe bază de plante; curățarea regulată a corpului de produsele toxice ale metabolismului folosind diverse terapii; înțelegerea faptului că procesul de regenerare a vaselor de sânge și a inimii trebuie să fie treptat (începem să pricinuim pagube sistemului circulator de la vârsta de 8-10 ani, iar pentru inversarea pagubelor cauzate de-a lungul unui anumit număr de ani, ar trebui să începem cu pași mici și rezonabili). Acestea sunt necesare chiar dacă menținem un stil de viață îngrijit.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com