Adjuncta Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, profesoara Luminița Mirela Lăzărescu, a obținut, la finele lui septembrie, titlul de doctor în geografie, devenind astfel al unsprezecelea cadru didactic din cadrul instituției care a obținut acest titlu academic.
Tema cercetării este „Studiul calității locuirii în municipiul Rădăuți în contextul restructurării urbane, după 1990”.
Studiile doctorale au fost urmate în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Istorie și Geografie, Școala Doctorală de Științe Aplicate și Inginerești, în perioada 2018-2023, sub îndrumarea prof. univ. dr. Vasile Efros.
În perioada pregătirii doctorale, Luminița Mirela Lăzărescu a participat la diverse proiecte, a desfășurat activități de pregătire teoretică, cercetare și practică antreprenorială, a participat la conferințe în cadrul cărora a prezentat rezultatele cercetărilor întreprinse.
Profesoara a mai participat la 12 reuniuni științifice prezentând singură, sau în colaborare, o parte din realizările științifice (5 participări în străinătate - Macedonia de Nord, Bulgaria, Polonia, Austria) și 7 participări în România.
În această perioadă, Lăzărescu a făcut parte din colectivele de organizare a unor manifestări științifice (2 manifestări organizate de către Departamentul de Geografie) de la Universitatea Suceava.
În perioada de pregătire, doctoranda a publicat 13 lucrări de specialitate sub formă de articole, din care unul este cotat ISI.
Directorul colegiului rădăuțean, prof. dr. Adrian Puiu, a arătat că „am călătorit, grație efortului doamnei profesoare Luminița Lăzărescu, director adjunct al colegiului, prin teritoriul complex al analizei pertinente a trecutului și prezentului unei așezări urbane reprezentative pentru universul bucovinean. Studiul întreprins de domnia sa legitimează din plin calitatea de cercetător atent la detalii, la coerența și claritatea structurii demersului întreprins, inspirația privind alegerea temei și, mai ales temeinicia aplicării metodelor, tehnicilor și instrumentelor de cercetare. (...) Am convingerea - alături de toți cei prezenți, distinși membri ai comisiei, cadre didactice universitare, colegi profesori - că meritați pe deplin titlul de doctor în geografie pentru eforturile desfășurate pe durata celor cinci ani, pentru modul în care ați abordat și investigat o temă de actualitate, pentru calitatea demersului, pentru fundamentarea științifică a rezultatelor cercetării dumneavoastră. Felicitări!”.
De asemenea, la acest moment, echipa managerială a colegiului este formată integral din profesori cu doctorat.