miercuri, 11 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 239 (8463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

A început vaccinarea împotriva gripei. Vaccinul gratuit sau compensat se ridică de la farmacie, cu rețetă de la medic, care apoi îl și administrează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a început. În acest an, vaccinurile nu au mai fost repartizate medicilor de familie, ci se ridică de la farmacie, pe bază de rețetă, gratuit sau compensat 50%. Vaccinul poate fi prescris de medici de toate specialitățile aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate și poate fi administrat de medici de familie, epidemiologi, infecționiști, pediatri sau de medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.

„Pacientul vine după rețetă, apoi se duce la farmacie să ia vaccinul și vine înapoi să-l administrăm. El are 30 de zile la dispoziție să ia rețeta, dar indicat este s-o  ia în ziua în care poate să vină la noi. Eu nu admit să-l ducă acasă, să-l țină cine știe cum”, a declarat medicul de familie Irina Badrajan.

Pentru pacienții din orașe, unde există foarte multe farmacii, problema este relativ simplă, însă în mediul rural farmaciile sunt de regulă în localitatea care este centru administrativ și oamenii au de parcurs distanțe mai lungi.

Potrivit doctoriței Badrajan, eliberarea unei rețete durează 5-6 minute, iar administrarea vaccinului, cu completarea documentelor care atestă vaccinarea, alte 10 minute. Persoanele care se adresează medicului de familie pentru vaccinare se suprapun peste cei 20-30 de pacienți/zi programați pentru consultații, astfel încât dr. Badrajan spune că numărul celor care pot fi vaccinați ar fi de circa 10 pacienți/ zi.

  • Categoriile care au recomandare de vaccinare antigripală

Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, dar mai ales celor aflate în grupele vulnerabile, pentru care este gratuit. Pentru persoanele sănătoase din grupa de vârstă 45-64 de ani care au asigurare de sănătate vaccinul este compensat 50%. 

Un aspect important subliniat de dr. Badrajan este acela că vaccinul antigripal întărește imunitatea și pentru alte viroze, dar cu toate acestea pacienții sunt mai reticenți față de vaccinare, în comparație cu alți ani. „Cam jumătate dintre ei cer asigurări că nu sunt vaccinați cu vaccin anticovid”, a afirmat medicul.

Categoriile de populație care primesc vaccinul compensat 100% sunt cele cu  risc crescut de a face forme severe de gripă și complicații, precum și cele cu risc crescut de infectare: copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani; persoanele de peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, în special boli respiratorii (astm, BPOC), boli cardiovasculare, metabolice (diabet), oncologice etc; femeile însărcinate; copiii şi bătrânii instituţionalizaţi; personalul medical.

Recomandare de vaccinare antigripală au și persoanele care locuiesc sau sunt în contact apropiat persoane vulnerabile deoarece riscă să le transmită virusul gripal.

Președinta filialei Suceava a Colegiului Farmaciștilor, Doinița Cocriș, a declarat marți că toate farmaciile din județ au sau pot aduce la comandă vaccin antigripal, acesta fiind asigurat în depozitele farmaceutice. De asemenea, ea a spus că pacienții pot lăsa vaccinul în farmacie până când sunt programați la vaccinare.

În actualul sezon rece, până la această dată în județul Suceava s-au vaccinat antigripal 992 de persoane, dintre care 964 au primit vaccin compensat și 28 prin achiziție proprie, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă. 

Anul trecut, necesarul de vaccin antigripal a fost estimat de medicii de familie la circa 53.000 de doze, din care 20.844 pentru persoane cu vârsta până în 64 de ani care prezintă boli cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, obezitate, diabet sau HIV, în jur de 1.400 de doze pentru copii între 6 luni şi 5 ani, 26.335 pentru persoane au vârsta peste 65 ani și restul pentru celelalte categorii vulnerabile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început vaccinarea împotriva gripei. Vaccinul gratuit sau compensat se ridică de la farmacie, cu rețetă de la medic, care apoi îl și administrează.
 Vizualizări articol: 800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A început vaccinarea împotriva gripei. Vaccinul gratuit sau compensat se ridică de la farmacie, cu rețetă de la medic, care apoi îl și administrează5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei