Filiala Suceava a Colegiului Farmaciștilor s-a oferit să preia gratuit termometrele cu mercur de la sucevenii care încă mai au în casă astfel de instrumente de măsurare a temperaturii. Președinta Colegiului, Doinița Cocriș, a declarat luni că a luat această decizie pentru a veni în sprijinul oamenilor care vor să se debaraseze de termometrele cu mercur. Oamenii pot duce termometrele la sediul Colegiului Farmaciștilor Suceava, situat pe strada Luceafărului nr. 14, bloc E 63, scara A, apartament 3, de luni până vineri, în intervalul orar 07.30-15.30. Numărul de telefon pentru programări este 0230 512345.
Reamintim că din anul 2014 deținerea termometrelor cu mercur este ilegală.
Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal. Persoanelelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani. Prin urmare, dacă aveți un astfel de termometru și mergeți cu el la poliție, polițiștii vor deschide dosar penal pentru efectuarea cercetărilor asupra infracțiunii de deținere de substanțe periculoase. Mai mult decât atât, conform principiului că „poluatorul plătește”, veți fi obligat să achitați costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.
O altă modalitate de a scăpa de termometrele cu mercur este contra cost, apelând la o firmă de salubritate autorizată pentru colectarea deșeurilor periculoase. O astfel de firmă există la Bacău, costul preluării fiind de 190 de lei/bucata, plus TVA.
Ceea ce nu trebuie să faceți sub nici o formă este să aruncați la gunoi termometrele cu mercur, în primul rând din cauza riscului major de contaminare a mediului, dar și a implicațiilor legale.
Menționăm că mercurul este un metal foarte toxic, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului. Acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. În organism pătrunde prin piele, respirator - prin vaporii inspirați, sau digestiv, în momentul consumului unor alimentelor contaminate cu mercur. Substanța este foarte periculoasă deoarece trece cu ușurință din stare solidă în stare de vapori și se acumulează în organism.