Un teren cu o suprafață de 17.000 mp (1,7 hectare), situat în zona fostei fabrici Mobila Rădăuți, este în centrul unui scandal imens. În valoare de câteva sute de mii de euro, terenul face obiectul unor dispute, inclusiv în instanță, de mai mulți ani. La mijloc ar fi o hotărâre judecătorească în jurul căreia există mari suspiciuni, o moștenire care ar fi fost ținută la secret, dar și interese uriașe, în special de ordin financiar.
Povestea începe în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai exact, în cursul anului 2001, Taube Katz, o femeie plecată și stabilită cu tot cu familie în Germania, a făcut o cerere la Primăria Rădăuți prin care solicita, în baza Legii 10/2001, reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de peste 25.000 mp pe vechiul amplasament sau despăgubirile aferente. Primăria nu a dat nici un răspuns, iar în 2002 femeia moare. Pentru că erau cetățeni ai statului german, urmașii acesteia au fost obligați să respecte legea din țara de adopție. Mai exact, în maxim 60 de zile s-au prezentat la Judecătoria Dusseldorf pentru a discuta succesiunea. Fiul Daniel I. Katz ar fi renunțat la drepturile sale, iar moștenitori au devenit tatăl său și cei trei nepoți, copiii lui Daniel I. Katz.
Între timp, Mobila Rădăuți vinde pe 22 noiembrie 2006 către Tora Real Estate o suprafață de 45.000 mp de teren pe care era intabulată cu acte în regulă. Vânzarea s-a finalizat pe data de 22 noiembrie 2006 pentru suma de 782.500 de euro. După numai câteva luni, Tora Real Estate vinde terenul către o firmă irlandeză, Moylagh Properties, cu patru acționari irlandezi, pentru o sumă de circa trei ori mai mare, respectiv aproape două milioane de euro.
Aparent, între cele două cazuri nu există nici un numitor comun. Numai că, ulterior lucrurile se precipită. Soțul defunctei Taube Katz și cei trei nepoți solicită, la rândul lor, reconstituirea dreptului de proprietate, cerere care le-a fost respinsă.
A cerut 13.200 mp de teren, un judecător din Rădăuți i-a dat 25.582 mp de teren
O cerere similară depune și Daniel I. Katz în cursul anului 2005, numai că acesta solicita suprafața de 13.200 mp, atât cât figura în Registrul Agricol. Comisia Locală de Fond Funciar Rădăuți respinge cererea și motivează că o parte din teren se află pe teritoriul cimitirului din Rădăuți, iar pentru diferența de teren sunt emise alte titluri de proprietate. Cu alte cuvinte, nu se face referire nici un moment la terenurile înstrăinate de Mobila Rădăuți în cursul anului 2006 și care în ianuarie 2007 au ajuns în proprietatea firmei irlandeze Moylagh Properties. Daniel I. Katz nu renunță și atacă în instanță decizia Comisiei Locale de Fond Funciar Rădăuți. Mai exact, cere ca instanța să-i recunoască dreptul de proprietate pentru cei 13.200 mp de teren. La Judecătoria Rădăuți, în decembrie 2011 un magistrat îi reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafața de 25.582 mp, iar circa 17.000 mp de teren s-ar suprapune cu proprietatea firmei irlandeze. Au existat și mai multe procese, finalizate recent, prin care Daniel I. Katz a avut câștig de cauză. Acum, acesta cere eliberarea terenului pe care l-a obținut, dar și daune din partea firmei irlandeze. Mai exact, se solicită daune de circa 300.000 de euro, rectificarea cărții funciare și radierea unor construcții existente pe terenul în litigiu.
”Reclamantul Katz I. Daniel a ascuns în mod fraudulos înscrisurile care atestă că este străin de moștenirea rămasă”
Constantin Dascălu, avocatul celor de la Moylagh Properties, a spus că investigațiile pe care le-a derulat au arătat că există înscrisuri noi din care rezultă că Daniel I. Katz nu avea dreptul la terenul în litigiu. Din acest motiv, a fost depusă o cerere de revizuire în dosarul în revendicare deschis la Tribunalul Suceava în 2016 și finalizat în 2019 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai mult, avocatul firmei irlandeze a trimis adrese la Comisia Locală de Fond Funciar Rădăuți, Comisia Județeană de Fond Funciar Suceava pentru a depune la rândul lor cereri de revizuire în dosarul de la Judecătoria Rădăuți, prin care Daniel I. Katz a primit cei 25.582 mp de teren. În paralel, au fost trimise adrese către mai multe instituții ale statului român, respectiv Prefectura Suceava și Ministerul Afacerilor Interne, dar și Ambasada Irlandei la București, cărora le-a fost transmisă noua situație de fapt.
”Înscrisurile invocate, deși existente la data pronunțării hotărârii, nu au putut fi produse de SC Moylagh Properties SRL, din moment ce societatea nu avea și nu ar fi putut avea cunoștință despre existența unor asemenea înscrisuri prin prisma faptului că, pe de o parte, această societate nu a fost parte în litigiul în cadrul căruia intimatul a obținut reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 25.582 mp teren, iar, pe de altă parte, intimatul și-a justificat calitatea de moștenitor legal pe baza actelor de stare civilă (certificat de deces și certificat de naștere). Cum reclamantul Katz I. Daniel știa că este străin de moștenire prin renunțarea sa expresă la moștenirea rămasă după defuncta sa mamă și a ascuns în mod fraudulos înscrisurile care atestă că este străin de moștenirea rămasă după defuncta sa mamă Katz Taube, cu scopul inducerii în eroare a instanței de judecată și a împiedicării aflării adevărului, considerăm că este îndeplinită cerința legală pentru revizuire”, se arată în noua acțiune depusă la Tribunalul Suceava de cei patru asociați irlandezi ai firmei Moylagh Properties.
Daniel I. Katz: ”Susținerea defăimătorilor că am păgubit Statul Român este o minciună”
L-am contactat și pe Daniel I. Katz pentru un punct de vedere referitor la acest scandal și litigiu în care miza este uriașă.
”Susținerea defăimătorilor că am păgubit Statul Român este o minciună; de asemenea, că am comis o ilegalitate, ș.a.m.d. Nici un teren nu a fost preluat de mine de la Statul Român, toate terenurile mele au fost și sunt înscrise neîntrerupt de aproape 100 de ani în Cartea Funciară a UAT Rădăuți pe numele bunicilor mei, Mendel Bitter si Israel Rosenkranz (dovada: istoric Carte Funciară, decizii definitive judecătorești din 2011 și 2021).
Fără știința mea sau a altor membri ai familiei mele, care eram plecați definitiv din România încă din anii 1960, în Rădăuți au avut loc o serie de tranzacții privind terenurile noastre: o companie locală SC Tora Real Estate SRL (azi radiată după faliment, reprezentată de Benoni Miron) a “cumpărat“ cu aproximativ 800.000 de euro un teren care parțial se suprapune cu terenul proprietatea mea de la o companie locala Mobila Rădăuți SA (azi în faliment), înainte de Crăciunul 2006. După Anul Nou 2007, SC Tora Real Estate SRL ,,vinde” terenul către SC Moylagh Properties SRL, atunci cu sediul social în Rădăuți, fondată de cetățeni irlandezi (azi radiată după falimentul cauzat de neplata taxelor la bugetul local), pentru un preț de aproximativ 2.000.000 de euro. Vă dați seama cât a “crescut” valoarea acestui teren din Rădăuți în perioada Sărbătorilor de iarnă din 2006 - 2007!! Acest lucru a fost posibil cu implicarea unor persoane cu influență din Rădăuți. Evident ca nici una dintre societățile Tora Real Estate SRL, Mobila Rădăuți SA și Moylagh Properties SRL nu au avut niciodată proprietatea terenului meu și din acest motiv nu putea nici una dintre ele să vândă, respectiv să cumpere, pentru că nimeni nu poate transmite proprietatea asupra unui bun pe care nu-l are”, a arătat Daniel I. Katz.
Acuze că s-ar fi făcut lucruri frauduloase
Daniel I. Katz a venit cu propria versiune asupra modului cum s-au derulat lucrurile până să devină proprietar pe terenul de 25.582 mp.
”Și atunci, cum a fost totuși posibil ca acest lucru să se întâmple? Simplu:
1. prin <ignorarea> de către părțile contractante din convențiile de vânzare-cumpărare a înscrierilor în Cartea Funciară și a notificărilor mele și a familiei mele la Primăria Rădăuți, din 2001 și 2005. Interesul pentru ignorarea CF și a notificărilor derivă și din alte aspecte ale naturii dubioase a tranzacțiilor: astfel, prețul încasat de SC Mobila Rădăuți SA în schimbul vânzării terenului în 2006 către Tora Real Estate SRL a fost de aproximativ 800.000 de euro, dar plătitorul nu a fost Tora, cum era firesc, ci Moylagh Properties SRL!!! Apoi, în 2007, la doar câteva săptămâni după prima tranzacție, SC Tora Real Estate SRL vinde același teren către SC Moylagh Properties SRL pentru suma de aproape 2.000.000 de euro!!!, Moylagh achitând la acel moment către Tora diferența de la aproximativ 800.000 de euro (pe care îi plătise tot ea lui Mobila SA la prima tranzacție) la aproximativ 2.000.000 de euro. Aceste detalii sunt înscrise în contracte și se regăsesc la BCPI Rădăuți.
2. prin mijloace frauduloase constând în manipularea cărții funciare. Cum au manipulat cartea funciară? Cu ajutorul unor ingineri cadastrali anume aleși care au întocmit planuri de situație în fals, acordând terenurilor mele un alt număr de parcelă și un alt amplasament;
3. prin <ignorarea> de către notar a istoricului CF în ce privește terenul obiect al celor doua tranzacții succesive, ceea ce a făcut ca în CF manipulată terenurile să fie <căzute din cer> (fără istoric), de două ori la rând!!!
Acesta situație a fost analizată de mai multe instanțe, care au hotărât în favoarea mea, iar problema proprietății asupra terenului a fost tranșată definitiv de Înalta Curte de Casație si Justiție în 2021, în favoarea dreptului meu de proprietate. Hotărârile judecătorești în procese având ca obiect revendicare se transmit de către instanțele de judecată către birourile de carte funciară spre a fi notate cu rol de opozabilitate față de terți; astfel, și hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost transmisă și notată în cărțile funciare aferente terenului în discuție.
Suprafața terenurilor pentru care mi s-a reconstituit dreptul de proprietate de aproximativ 25.000 mp în 2011 a fost stabilită de instanță definitiv pe baza unei expertize ce a avut la baza istoricul Cărții Funciare în ultimii 100 de ani, în care bunicii mei Mendel Bitter și Israel Rosenkranz figurau (și figurează și în prezent) intabulați. Matematică simplă!
Terenurile pentru care mi s-a reconstituit dreptul de proprietate nu au trecut la stat în perioada comunistă, bunicii mei fiind intabulați încă din 1929 și până în prezent în cărțile funciare ale UAT Rădăuți, astfel încât nimeni nu m-a putut lipsi de proprietatea mea, dreptul de proprietate fiind garantat de Constituția României și de CEDO!
NOTA: dacă irlandezii susțin că am preluat parcelele mele din proprietatea Statului Român, pe care l-aș fi prejudiciat în acest mod, cum e că ei nu au cumpărat aceleași terenuri de la Stat? Doar terenul meu se suprapune parțial peste al lor. După o logica simplă, ar fi trebuit ca ei să cumpere terenul de la Stat, dar ei l-au cumpărat de la Tora SRL. Deci, susținerea potrivit căreia aș fi prejudiciat Statul Român este fără nici un fundament, având doar caracter denigrator la adresa mea”, a mai transmis Daniel I. Katz.
Susține că documentele prezentate în cererea de revizuire sunt incomplete
Daniel I. Katz a făcut referire și la cererea de revizuire introdusă de firma irlandeză și susține că actele depuse la dosar ar fi incomplete.
”După ce firma Dedeman a cumpărat terenul vecin, aceiași irlandezi care au pierdut definitiv la Înalta Curte solicită printr-un avocat din Botoșani revizuirea sentinței definitive a hotărârii Înaltei Curți pe baza unor documente din 2002/3 pe care le-au <descoperit> și le interpretează în mod tendențios și nerelevant. Avocații din Suceava nu au preluat un astfel de caz, probabil pentru că sunt buni specialiști nu doar în drept, ci și în cadastru. Documentele prezentate ca fiind <noi> nu au acest caracter, ele existau într-un Registru Public și puteau fi obținute de oricine, oricând, la o simplă solicitare. Documentele dintr-un Registru Public ce pot fi solicitate oricând nu sunt înscrisuri <noi> în sens juridic. Subliniez că toate acțiunile mele au fost făcute legal și în unanimitate cu toată familia mea.
Nu am renunțat la moștenire după mama mea în ce privește drepturi litigioase în România. Nu există documente <descoperite> de curând, registrul german fiind public și, după cum lesne se poate observa, cuprinde numai bunurile imobile de pe teritoriul Germaniei. Documentele prezentate instanței în procedura de revizuire, la fel ca și cele prezentate dumneavoastră sunt incomplete și nu cuprind raporturile juridice dintre moștenitori întemeiate după decesul mamei în 2002 (raporturi care nu se înregistrează în registre publice germane). În orice caz, tatăl meu (moștenitor al mamei mele, cu cota 1/2) și copiii mei (cu cota 1/2) mi-au cedat drepturile lor privind bunurile familiei în România. Să nu mai vorbim de faptul ca sunt singurul moștenitor după tatăl meu, decedat după mama mea. La una din vizitele mele în Rădăuți, afaceristul local Plămadă Arcadie l-a chemat în biroul său pe domnul președinte al Judecătoriei Rădăuți, domnul Ciobîcă George Octavian, care m-a abordat în ce privește terenurile mele, având chiar <recomandări> mai mult decât dubioase.
Sper că veți avea integritatea și înțelepciunea să nu vă lăsați implicat în defăimări în scopul intimidării mele”, este concluzia punctului de vedere transmis de Daniel I. Katz.