Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 236 (8460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Contra dezinformării

ASFOR: „Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pădurile, una dintre principalele resurse ale României, sunt folosite ca teme electorale și în campanii de subminare a economiei țării, în loc să fie folosite mai eficient, spre beneficiul tuturor, inclusiv a mediului înconjurător, spun forestierii, care vin cu exemple de bună-practică din alte țări europene.

„Uniunea Europeană încurajează și susține construcțiile din lemn pentru că lemnul stochează carbonul. În marile orașe europene se construiesc case, cartiere și blocuri înalte din lemn. Clădirile care vor găzdui competițiile sportive de la Olimpiada din 2024 de la Paris sunt din lemn.

Statele dezvoltate folosesc biomasa pentru producția de energie. Recent, Franța a anunțat că va converti două centrale mari pe cărbune în centrale pe biomasă.

În timp ce lumea progresează bazându-se pe lemn, România, care are din plin această resursă, se confruntă în continuare cu o imagine defavorabilă a sectorului forestier. O imagine întreținută inclusiv de unii politicieni.

Cea mai mare grijă a acestor contestatari pare pădurea. Dar nu este deloc așa! Rezultatul opiniei fără suport, a denigrării și minciunii afectează un sector economic vital al României – sectorul forestier”, spun reprezentanții Asociației Forestierilor din România.

Aceștia spun că deși reprezintă sectorul economic căruia i s-au impus cele mai multe restricții, contribuția lor la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an.

„În sectorul forestier au fost implementate cele mai multe măsuri de control. Forestierii sunt, pentru unii, într-un mod perfect antidemocratic, un segment profesional prezumptiv vinovat.

Este de neînțeles de ce România ezită să apese pedala de accelerație în ceea ce privește dezvoltarea sectorului forestier. De ce, în condițiile în care Uniunea Europeană și toate statele puternice încurajează și subvenționează prin diferite măsuri folosirea lemnului?

Avem resursă din plin, îngrijim pădurea responsabil, iar exploatarea lemnului este sustenabilă. Noi, forestierii, respectăm toate regulile și suntem primii care ne dezicem de cei care le încalcă. Am acceptat ideea că suntem cel mai controlat sector al economiei românești. În acest context, atacul îndârjit împotriva forestierilor este fie urmarea necunoașterii realității, fie un demers politicianist sau care acoperă alte interese economice”, afirmă ASFOR.

Conform forestierilor, absurdul situației a ajuns până la nivelul la care datele oficiale sunt contestate și este cerută înființarea unei structuri (parchet) de procurori specializați pe infracțiuni silvice.

 

Creșterea suprafețelor împădurite ale României, vizibilă și din satelit

Principalele date oficiale la care forestierii fac referire că sunt contestate în mod absurd sunt cele referitoare la suprafața împădurită, care au fost făcute publice de specialiști, după cinci ani de lucru, prin al doilea ciclu al Inventarului Forestier Național .

Conform IFN2 (2013-2018), suprafața totală de pădure este de 7.037.607 ha, din care terenuri acoperite cu arbori - 6.929.047 ha, terenuri destinate împăduririi - 56.653 ha și alte terenuri - 51.907 ha. Comparativ cu situația din IFN1 (2012-2017) s-a constatat creșterea suprafeței terenurilor acoperite cu arbori de la 6.900.962 ha la 6.929.047 ha, în principal ca urmare a lucrărilor de regenerare. Suprafața terenurilor acoperite cu arbori reprezintă peste 98% din suprafața pădurii.

Volumul de lemn pe picior din pădurile României este de 2.354.789.867 mc, cu un volum mediu de aproape 340 mc pe hectar.

Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare. Din câteva click-uri, oricine își poate da seama de această realitate.

Dubiile celor care pun la îndoială această realitate se pot risipi ușor dacă accesează datele Inventarului Forestier Național, ciclul 2 – bit.ly/3ZJV1Hb.

Iar dacă nu au încredere în sursele de informare oficiale românești, să caute pe site-ul GlobalForestWatch. Un instrument online realizat de Universitatea din Maryland și Google și prezentat la începutul anului la Forumul Economic de la Davos – bit.ly/48HJfky.

România are nevoie să progreseze la capitolul exploatării și prelucrării lemnului, iar ASFOR a susținut constant faptul că este nevoie de programe de finanțare pentru achiziția de utilaje performante și prietenoase cu mediul. Așa cum susține și folosirea biomasei pentru încălzire, și folosirea lemnului în construcții la o dimensiune mai mare, așa cum se întâmplă în vest. Sau acordarea de sprijin pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele cu randament ridicat”, au mai spus reprezentanții Asociației Forestierilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASFOR: „Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare”.
 Vizualizări articol: 946 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ASFOR: „Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei